Патриотичният фронт подкрепи съдебната реформа на ДПС

Цветанов: Видно е, че няма консенсус. Ако гласуваме утре, промените в конституцията няма да минат

OFFNews 23 юли 2015 в 08:41 8873 27

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че ПФ подкрепя контрапредложението на ДПС за промени в конституцията с цел провеждане на съдебна реформа.

След като на 21 юли Лютви Местан поиска оттегляне на проекта за изменение в основния закон на Реформаторите, за да може ДПС да внесат техния проект, който щял да получи подкрепата на 180 депутати, днес Симеонов, също пред bTV, обяви, че проектът на ДПС бил "същия проект, който дъвкахме", припокривал се със сегашния в 80-90% и трябвало да бъде подкрепен.

Той не разбирал с какви аргументи Реформаторския блок отказвал да го подкрепи, при положение, че имало "една единствена промяна - в прокурорско-следователската квота".

"Това не е предложение на ДПС, това са предложенията, около които всички се обединихме. ДПС се опитват да се намъкнат в групата, подкрепяща промените в конституцията, защото другото е позорно пред Европа. Опитват се да се качат на последния влак, какво, да им забраним ли?"

Темата коментира тази сутрин и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова тв. Той бе категоричен, че сега предложения проект няма да мине, ако се гласува утре.

"Видно е, че не постигаме политически консенсус. Ако утре гласуваме, няма да можем да съберем нужните 160 гласа "за" съдебната реформа."

Според Цветанов най-важното на този етап е търсенето и постигането на политически консенсус, а при наличието на 8 парлементарно представени групи той е трудно постижим, а взаимните отстъпки неизбежни. 

Бившият вътрешен министър е категоричен, че за договорки между ГЕРБ и ДПС не може да се говори. Цветанов призна, че различия между виждането на Реформаторския блок и ГЕРБ има, но не това е причината РБ да не подкрепят новото предложение за промени в Конституцията, лансирано от ГЕРБ и ДПС, което трябваше днес да бъде внесено с нов проект, както искаха от ДПС.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ е категоричен, че правосъдният министър Христо Иванов полага "неимоверни усилия", за да се реализира съдебната реформа по най-добрия начин. "Съпротива и спекулации обаче винаги има."

Цветанов коментира и кандидатурата за омбудсман на депутата от БСП Мая Манолова. От думите му стана ясно, че всеки от народните представители от ГЕРБ ще гласува по съвест и няма да излязат с единно решение. Гласуването ще бъде тайно, но бившият вътрешен министър призна, че той ще гласува против кандидатурата на Манолова за омбудсман. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!