Първанов: Борисов е слаб управленец и държавник

OFFNews 03 август 2014 в 20:01 4942 25

"Твърдя, че Борисов израсна като политик, но Борисов си остава слаб управленец и държавник." Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов по време на дискусия „За пълна промяна на българската политика".

По думите му ще бъде неприятна перспектива, ако той оглави изпълнителната власт през следващите 4 години. 

„Ние ще дадем всичко от себе си, за да не допуснем самостоятелно управление на ГЕРБ", категоричен бе Първанов.

Никой не е направил повече за компрометирането на българския парламентаризъм от сегашното мнозинство, оглавено от председателя на парламента, заяви още Първанов. Именно тежката криза с доверието в парламента е една от причините да се потърси ревизия на досегашния модел на държавно устройство, обясни Първанов.

АБВ е категорично „за" президентска република. Първанов обясни, че в разбирането на българина за държавността "винаги е доминирала държавната отговорност, респективно високите очаквания от държавния глава".

АБВ иска референдум за нова конституция. Друго предложение е да се премине към смесена избирателна система - половината народни представители да се избират на мажоритарен принцип.

Необходимо е трикратно намаляване на държавните субсидии за партиите, премахване на партийните квоти при избора на ВСС и намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години и избирането му от парламента.

АБВ иска данъчната тежест да се пренесе върху високите лични доходи и едрата собственост. АБВ предлага въвеждане на прогресивна данъчна скала на три равнища - запазване на 10% данък за ниските доходи, 15% за средните и 20% за високите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!