Първанов: Ами ако ни готвят избори 3 в 1 през 2019-а?

OFFNews 02 юли 2017 в 20:12 11386 1

Снимка Сергей Антонов

Георги Първанов.

Може би някой мисли да се стигне до варианта избори „три в едно“: тоест редовни местни избори през 2019 година и заедно с тях - парламентарни предсрочни и президентски предсрочни, заяви пред Нова телевизия Георги Първанов.

Очевидно е, че има един конфликт между институциите, който освен, че е подранил, е много вреден и опасен в периода преди и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС - така Първанов коментира конфликта между управляващото мнозинство и президента Румен Радев.

За Путин и азбуката

Първанов коментира и скандала около изказването на президента на Русия Владимир Путин за азбуката:

„Мога да кажа, че Русия и президентът Путин са приятели на България, но това беше грешка. Това бе грешка от историческа гледна точка, недипломатично. Защото тук не става въпрос за това от къде са минали учениците на Кирил и Методий. Важното е, че българската държава тогава е тази, която подкрепя, която инвестира, ако трябва да използваме модерния термин, за да бъде създадена тази азбука и култура и след това Григорий Цамблак, митрополит Киприан да пренесат от Търновската школа в Русия това слово. Затова пак казвам, мисля, че в случая става въпрос за грешка“.

Според основателя на АБВ, изказването на руския президент не е било форма на провокация или целенасочена атака.

Освобождаването на българските медици в Либия

Освобождаването на българските медици в Либия е може би най-големия успех на българската външна политика и дипломация. Зад тази акция не трябва да се търсят сделки или опити за извличане на ползи от наши партньори в чужбина, повечето от които участваха искрено. Факт е, че Европа и света бяха ангажирани с българската кауза, каза още Първанов.

Освобождаването на нашите медици стана благодарение на българската дипломация, на българското разузнаване и на българското общество, защото не трябва да се забравя, че имаше един мощен обществен фактор в лицето на движението „Не сте сами“ и други проекти и организации, добави той.

Във връзка с темата Първанов разказа и неизвестни до момента детайли от дипломатическите усилия за извоюването на свободата на нашите сънародници:

„През 2004 година на една официална вечеря на НАТО в Истанбул бяхме един до друг с американския президент Джордж Буш. Той тогава не знаеше за този проблем. Аз го запознах. Той обеща, че ще го „държи на отчет“ и след доста време, когато, за съжаление, стана трагичния случай с нашите шофьори, взети за заложници в Ирак, аз му звъннах, за да го помоля за помощ. Тогава Буш каза: „Не, не мога да ви помогна тук, безсилни сме за съжаление, но онзи разговор, който водихме за вашите медици не съм го забравил. Възложил съм на държавния секретар Колин Пауъл да ме информира за развитието на всеки две седмици“. И наистина Буш поне пет-шест пъти се е изказвал по темата и което е по-важното - с решаващата помощ на САЩ, форматът от тристранен - България, ЕС и Либия, стана четиристранен и заработи, за да се стигне до окончателното решение. И при него, в крайна сметка, ние накарахме Кадафи да си плати. Защото истината е, че обезщетенията на семействата на децата дойдоха от Либия."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!