Партии питат как над 300 души са гласували в секция без бюлетини

Симона Костадинова 31 октомври 2014 в 15:04 5374 0

В една от изборните секции в 24 МИР-София не е получена нито една бюлетина, но въпреки това там са гласували 359 души, пише в сканиран изборен протокол.

Това обясниха пред OFFNews трите партии, които обявиха изборните резултати в цялата страна за незаконни и подадоха жалба за анулирането им- „Нова България“, „Нова алтернатива“ и "Обединена България".

В същия изборен протокол е записано, че след изборния ден са останали 241 бюлетини извън урната. Това означава, че най-вероятно става дума за грешка на комисията, защото не е ясно от къде са се появили бюлетините, след като в същия документ пише, че няма доставени такива.

Протоколът от изборната секция в 24 МИР-София

Формациите подчертават, че това е само пример за изборните нарушения, които са открили и именно заради това смятат, че предсрочният вот е опорочен и трябва да бъде анулиран.

Подобни фрапиращи несъответствия в изборните протоколи се наблюдават в цялата страна. В някои от книжата липсват имената на членовете на избирателната комисия или няма подписи при нанесена поправка.

В една от секциите на столичния район Триадица например е записано, че има доставени 5 бюлетини, а в избирателния списък има 1300 души. В протокола дори са записани и неизползвани бюлетини - цели 484.

Членовете на друга секция пък са записали в протокола си, че имат 488 декларации от дописани хора, с която те заявяват, че няма да упражнят правото си на глас на друго място. Интересното е, че в изборната урна са намерени само 412 бюлетини.

В началото на седмицата Конституционният съд върна петте исканията за касиране на изборите, сред които е и това на „Нова България“, „Нова алтернатива“ и "Обединена България". Това се случи защото ВАС механично е препратил оспорванията на субектите, без да ги мотивира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови