Конституционният съд върна исканията за касиране на изборите

Offnews 28 октомври 2014 в 16:08 2311 2

Конституционен съд

Председателят на Конституционния съд Димитър Токушев е разпоредил връщане на петте искания за касиране на изборите

Миналата седмица Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) изпрати в Конституционния съд 5 жалби на различни партии с искане за касиране на резултатите от парламентарните избори на 5 октомври.

Мотивите, с които Конституционният съд връща исканията за касиране, е че ВАС механично е препратил оспорванията на субектите, без да ги мотивира. Според проф. Токушев ВАС е задължен да сезира Конституционния съд с мотивирано искане, с което да изрази доводи относно законността на изборите, което обаче от ВАС не е направено. 

В мотивите се казва още, че ВАС в случая е задължен да извърши самостоятелна проверка на твърденията, с които съответните партии са поискали касиране на вота. След това законът задължава ВАС да изготви самостоятелно искане, като изложи в него своите съображения, с които да мотивира диспозитивната част на искането за оспорване на законността на произведените парламентарни избори.

Исканията не съдържат мотиви защо съдът намира основание да сезира Конституционния съд. Този въпрос не е обсъждан по същество от пленума на Върховния административен съд, видно от приложените преписи от протоколи, се казва в разпореждането, подписано от Токушев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!