Три партии обявиха изборните резултати в цялата страна за незаконни

Симона Костадинова Последна промяна на 22 октомври 2014 в 14:10 1865 2

Снимка Симона Костадинова

Адвокат Кайнаров, Николай Цонев от "Нова Алтернатива", Ивайло Симеонов от "Нова България" и Георги Грудев от "Обединена България"

„Нова България“, „Нова алтернатива“ и "Обединена България" смятат, че изборните резултати в цялата страна са незаконни.

Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от недоволните политически формации.

От трите партии са направили проверка на изборните протоколи и са открили редица нарушения, на базата на които оспорват резултатите от вота. Формациите са открили много сканирани протоколи, в които липсват имената на членовете на избирателната комисия или няма подписи при нанесена поправка, а това са нарушения на Изборния кодекс.

Те са попаднали и на протоколи, в които има дописани хора, гласували не по настоящия си адрес, но тяхната бройка не съвпада с декларациите, които са длъжни да подпишат, че няма да упражнят правото си на глас на друго място.

"Има избирателни райони, където липсват по 300- 500 декларации. Къде са те? Това са много сериозни нарушения", обясни адвокатът на "Нова България" Росен Кайнаров.

На много места пък бройката на самите бюлетини не излиза, подчертават от „Нова България“, „Нова алтернатива“ и "Обединена България".

"Така например има секции, където са пристигнали 1000 бюлетини, използвани са 400, а в протокола пише, че са останали нула", казва още адвокат Кайнаров.

Недоволните политически формации са на мнение, че за да се избегнат подобни проблеми, трябва спешно да се въведе машинно гласуване, което да ограничи възможността за манипулации на изборните резултати.

"Вотът на гражданите в България беше грубо подменен. Всички говорят за това. Резултатите от изборите показаха, че България вече не е държава, а територия", категоричен бе Георги Грудев от "Обединена България".

Трите партии са подали обща жалба до президента Росен Плевнелиев още на 16 октомври. В нея те искат да бъде сезиран Конституционния съд (КС), но засега нямат отговор, а законовият срок за това изтича утре. 

Адвокат Кайнаров подчерта, че това се налага тъй като партиите, които са участвали в предсрочния вот, нямат законово право сами да сезират Конституционния съд за изборни нарушения. 

"Смятаме, че имаме основание да подадем жалба по въпроса за изборите до Европейския съд за правата на човека, тъй като участниците в изборите, които сме пряко засегнати, нямаме право да обжалваме резултатите", допълни Кайнаров.

Представителите на трите партии бяха категорични, че причината за тяхното обединение е желанието им да се борят със "статуквото в България" и нямат никакво намерение да правят коалиция помежду си

Николай Цонев от "Нова Алтернатива" от своя страна обясни, че доказателствата, които представят, говорят не просто за съмнения за подменен вот, а за сериозни такива.

"Не оспорваме резултатите, защото се чувстваме ощетени, а защото открихме фрапиращи нарушения. Събрахме се, за да покажем на народа, че имат избор дори след вота", подчерта председателят на "Нова България" Ивайло Симеонов.

Симеонов каза още, че социологическите агенции и медиите "брутално" са наложили на народа мнението, че определени партии ще идат в парламента и така хората са се обезсърчили. Той смята, че заради това избирателната активност е била ниска.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2014 в 17:19

Ах,каква бай Ганьовска демокрация,ах!(насадена от лукановата Конституция(последната дума пиша с главна буква от литературна гл.точка )).Участваш в състезание ,за резултата от което не можеш да се жалваш...Прав си,Пацо, но тези дебелокожи, с "таланта " си ,навън за една кора хляб няма да изкарат.Затова стават "политици" тук и пият от нашата кръв.България за тях е Солунска митница и нищо повече.Чрез Белене и Южния потоп печелят стотици милиони и политически индулгенции ,в ролята на петоколонници.Нещата са по-зле ,отколкото са..,ако трябва да използвам известна перефраза..Европа,Европа,кога ще си отвориш очите и ушите!?Българи,докога ще спите!?..

22.10 2014 в 14:58

Всички по-информирани българи знаят, че тези "избори" бяха състезание коя партия ще си закупи повече ромски гласове.
Реално гласувалите по съвест и убеждение българи са нищожен процент.
Ето защо това "правителство" и тези "народни представители" НЕ СА ЛЕГИТИМНИ.
Тези хора не са ми представители на мене. Не може интелектуален колос като Анна Баракова да ме представлява мене в парламента и да взема решения по важни въпроси вместо мен! За бат Сали да не говорим...Лъчо мозъка, Цецо, Данчо ментата, Делян Пеевски, Мартин Данона... само Владо Кузов липсва.
Тези природни недоразумения ще решават дали да се строи Белене, Южен поток и т.н.
Да се махат възможно най-бързо!