Парламентът прие на второ четене актуализацията на бюджета на НЗОК

OFFNews 10 септември 2021 в 17:53 1129 0

На второ четене парламентът прие актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. Тя беше гласувана с 201 гласа "за".

С това решение бюджетът на НЗОК се увеличава с близо 105 млн. лв. 

Първоначално допълнителните средства трябваше да бъдат близо 135 млн. лв. Обаче 29 млн. лв. от тях отпаднаха, след като се прие индексацията на пенсиите да започне на 25 декември, вместо от 1 октомври, тъй като държавата щеше да плаща повече за осигуровки върху увеличените пенсии.

До 25 декември социалните плащания ще са върху 300 лв. минимална пенсия, а не върху разчетите при увеличена пенсия от 370 лв. Върху 120-те лв бонуси, които ще получават пенсионерите допълнително до края на годината, не се плащат такива вноски.

А ето за какво ще бъдат вложени допълнителните 105 млн. към бюджета: 

  • издръжка на административните дейности - 10 млн.лв.
  • здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ - 2 млн. лв.
  • здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) - 2 млн. лв
  • здравноосигурителни плащания за дентална помощ- 18 млн. лв.
  • здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност -16 млн. 385 хил. лв.
  • здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната, за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, и прилагани в условията на болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги- 25 млн.лв.
  • здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ - 14 млн. 465 хил. лв.
  • здравноосигурителни плащания за поставяне на ваксини срещу ковид-19 за здравноосигурени осигурени лица- 14 млн. лв.
  • резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи - 3 млн.150 хил. лв

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!