Quantcast

Парламентът отменя процедурата за избор на съдебен инспектор

OFFNews Последна промяна на 29 януари 2014 в 07:27 2042 1

Парламентът ще реши днес да бъде ли прекратена процедурата за избор на нов главен съдебен инспектор.

Такова е предложението направиха вносителите на кандидатурата на съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева, която е и единственият номиниран за поста.

Създаденото в обществото усещане за предрешен избор е основният мотив на вносителите да оттеглят номинацията на Тенева. Пред медиите Мая Манолова допълни към причините и краткия срок, многото обществени обвинения, исканията за по-прозрачна процедура и забележката на ЕК.

"Решихме да прекратим тази процедура и да стартираме нова, за да няма съмнение, че някой е предрешил кой ще бъде следващият шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет", мотивира се Манолова, въпреки че всичко това беше факт и в последния месец, през който неправителствени организации критикуваха процедурата и спорни данни за имотното състояние на Веселина Тенева.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска спешно изслушване на съдийката, след като се запозна с компрометиращи я документи, които му бяха предоставени от председателя на РЗС Яне Янев.

Поредица от публикации в медиите дадоха гласност за съмнителни имотни сделки, които съдия Тенева и съпругът ѝ са направили. Въпреки тези публикации депутати от групата на ГЕРБ в парламента вече имаха възможността да заявят, че одобряват кандидатурата на съдийката. По-късно обаче групата на опозицията прецени, че няма да подкрепи предложението на колегите си от БСП и ДПС.

Не е ясно дали поредният трети провал на процедурата за избор на нов главен съдебен инспектор не е защитен ход срещу предупрежденията на РЗС, че има компромати за кандидата на управляващите или декларациите на ГЕРБ, че няма да осигурят необходимото за избора квалифицирано мнозинство. Изборът на нов главен инспектор е проблем от година, откогато с изтъкъл мандат е Ана Караиванова. Въпросът беше коментиран и в последния доклад на Европейската комисия . Документът, публикуван миналата седмица, ще е тема на специално заседание на ВСС днес. На него трябва да бъдат обсъдени предложенията на специалния антикризисен щаб, обобщил препоръките на евроекспертите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2014 в 08:16

Защо никой не се сеща да провери майка й на Веселина Тенева откъде ги има тези пари за да купи имотите от дъщеря си и после да й ги продаде??? Явно че съдия Тенева изпира едни пари - какво толкова му се чудите?