Мая Манолова: Създава се истерия около имотите на съдия Тенева

OFFNews 08 януари 2014 в 09:50 3324 4

Мая Манолова каза, че кандидатурата за главен съдебен инспектор е на почтен магистрат с безупречна репутация
Мая Манолова каза, че кандидатурата за главен съдебен инспектор е на почтен магистрат с безупречна репутация

Около имотното положение на съдия Веселина Тенева се създава истерия, която очерня името на магистрата.

Това каза пред Нова телевизия зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

Тя коментира казуса около кандидатурата на съдията от ВАС, която беше предложена от БСП и ДПС за поста главен съдебен инспектор в Инспектората на ВСС. От разследване на сайта „Биволъ“ става ясно, че съдийката разполага с четири имота, дарени от майка ѝ. Два от тях обаче първоначално били купени от съдийката, продадени на майка ѝ и накрая – дарени на Тенева.

„Тази истерия със сделките в семейството на съдия Тенева е много некоректна и долна по отношние на тази жена“, каза Манолова, като обясни, че в случая става дума за имуществени отношения в семейството, които били нормална практика и законът ги позволява.

Манолова каза, че кандидатурата е на почтен магистрат с безупречна репутация. Тенева е била и кандидат за Констционен съдия, номиниран от съдиите от Върховния касационен съд.

Манолова също така коментира и твърденията, че съдия Тенева е оправдала Ахмед Доган за хонорара му от 1 млн. евро. „Как един от мъстите юристи от неправителствените организации не каза истината по това дело? Съдия Тенева не е докладчик по това дело, а решението е взето от още найни четирима колеги съдии. Някой вижда ли нещо укоримо по това решение? Един съдия решава по доказателствата по това дело“, коментира Манолова.

Зам.-председателят на парламента коментира още, че няма да покрепи текста в Наказателния кодекс, който регламентира до една година затвор за снимане по време на обществени прояви. Предложеният нов текст провокира недоволство в правозащитните организации, а юристи го определиха като репресивен. В него се предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие.

„Аз, като юрист и гражданин, няма да подкрепя този текст. Този текст е проект, той не е внесен дори в парламента. Дебатите и коментарите по него предстоят. Смятам, че той трябва да мине през адвокатските колективи, през организациите на съдиите, прокурорите, правозащитниците“, коментира Манолова.

Мая Манолова припомни, че проектът за нов Наказателен кодекс е започнат в правителството на ГЕРБ, а конкретният текст е от 2012 година. „Забраната да бъдат филмирани и български граждани е записана като норма в българската конституция, но не смятам, че това трябва да бъде скрепено с наказателна санкция“, обясни Манолова.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови