Парламентът отложи финансовата обвързаност на СРС-тата

Елица Мартинова 18 декември 2013 в 13:16 2145 1

Атанас Мерджанов
Атанас Мерджанов

Народното събрание гласува промени в Закона за специалните разузнавателни средства, с която отложи за януари 2015 г. финансовото обвързване при употребата на СРС-та.

Вносители на измененията са депутатите от "Коалиция за България" Димитър Дъбов и Атанас Мерджанов. С днешното гласуване социалистите правят корекции в собствените си законодателни промени, които приеха едва преди няколко месеца. Измененията в СРС-тата бяха приети окончателно на 11 юли тази година, а сред вносителите му са лидерът на левицата Сергей Станишев и председателят на парламента Михаил Миков. Тези изменения са една от “гордостите” на столетницата, защото чрез тях левицата твърдеше, че ще сложи край на Цветановщината и ще предотврати нерегламентираните подслушвания. Корекциите предвиждаха от 2014 г. заявителите на СРС-та от ДАТО да обезпечават финансово чрез бюджета си всеки един от случаите, в които според тях се налага СРС. След влизането в сила на промените група от финансови експерти трябваше да изчисли стойността и разходите около Специалните разузнавателни средства. В крайна сметка обаче се оказва, че времето не е стигнало на управляващите, за да се направят нужните изчисления.

“За ефективното прилагане на принципа на финансова обвързаност е необходимо да се проведат множество изследвания и да се изготвят финансови разчети въз основа на събраните  емпирични данни от тях. Подобни изследвания следва да се направят в по-продължителен период от време с цел качествено и количествено наблюдение и изследване на приложението на всички възможни технически средства и оперативни способи. До момента не са обработвани и събирани такива данни по отношение осигуряването и прилагането на специални разузнавателни средства”, пишат в мотивите към законопроекта си вносителите Атанас Мерджанов и Димитър Дъбов.

От ГЕРБ изразиха скептичност към целия регламент за финансово обвързване на СРС-тата. Според Красимир Ципов този принцип е непостижим и няма да влезе дори след една година.

"Няма как да се приеме този принцип за финансова обвързаност, след като няколко години се правят необходимите изследвания, а сега шест месеца тази работна група не се събра нито веднъж", каза Красимир Ципов от ГЕРБ. По думите му има други, по-адекватни мерки за ограничаване употребата на СРС-та, но управляващите не са предложили нито една алтернатива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!