Парламентът обмисля и феодални гвардии с униформи и право да арестуват

Юлиан Христов 15 март 2018 в 15:01 14243 7

Парламентът обмисля и феодални гвардии, които да бдят над обществения ред

След прокарването на текстовете в Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД), с които беше дадена възможност на частни охранителни фирми да изпълняват задължения на МВР, парламентът е на път да разгледа не по-малко противоречиви и скандални текстове. 

С тях се дава възможност за създаване на местни феодални гвардии от наемници, които ще имат правомощия по опазване на обществения ред, а дори и по организацията на движението по пътищата. Те ще имат и правомощията да задържат граждани, ако служителите установят нарушаване на обществения ред.

Текстовете са предложени от кметове на общини като промени в Закона за местното самоуправление. Заявката кметовете си направиха на среща в парламента в сряда, на която присъства и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева

OFFNews разполага с предложените от Националното сдружение на общините в Република България текстове, които, според председателя на парламента, би трябвало да са пример за качествено законодателство. 

Подготвените промени в закона се създава репресивен механизъм, който е отделен от МВР, общинска полиция и частните охранители в "урбанизирани територии". С текстовете се предлага общините да могат да създават "звено за контрол по опазване на обществения ред", които ще изпълняват актовете на общинските съвети и кмета, но също така ще се грижат и за опазване на общинското имущество, както и за "организацията на движението по пътищата". Тези новоназначени служители ще се движат с униформи и ще подпомагат контролната и административно-наказателната дейност на територията на общината.

И за да е пълна картината се предлага общинските униформени пазители на реда ще преминават на обучение в МВР по "специална програма".

Тези звена ще бъдат на пряко подчинение на кметовете на общини, като координацията им ще се извършва и от местния началник на Областната дирекция на МВР.

Членовете на частните гвардии ще имат право да изискват документи за самоличност и нещо повече - ще могат да оказват натиск над граждани, като им съставят писмено предупреждение, когато "се предполага", че ще извършат нарушение на обществения ред. Освен това служителите ще имат правомощието да привикват граждани, като "в неотложни случаи уведомяването може да се извършва по телефон или факс".

Нищо не приключва до тук - служителите ще могат и да задържат граждани освен при констатирано нарушение, но и когато "с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност".

Текстовете все още не са внесени официално в парламента. Председателят на НСОРБ Даниел Панов  обаче анонсира идеята с това, че кметовете искат да помагат на МВР. Кметове дори аргументираха промените с това, че новопрокараните текстове за частна охрана в градовете може да бъде непосилна за някои общини. Затова се търси възможност да се справят сами с опазването на реда. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров пък заяви, че реално общинската полиция не дава искания резултат.

Срещу исканията остро възразиха депутати от БСП. "Вие посягате към правомощия на министъра на вътрешните работи, което какво значи - не сте доволни от работата му. Това е пореден опит да се приватизира МВР!", коментира Красимир Янков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

7

reKontra

19.03 2018 в 00:54

Мутрите ни откраднаха държавата. Суджука, активен участник в това действие. Суджука е глагол!

12011

6

Ан

15.03 2018 в 18:22

Рекет обречен в развитие, а някъде там има нормални държави с нормални хора които си помагат и градят бъдеще.

12416

4

IBL IBL

15.03 2018 в 16:11

Обичам Родината си. Издържам вече 41 години в нея, но и аз приемам идеи за имиграция.

13214

2

XR4

15.03 2018 в 15:32

Т.е. от утре Митьо ще е квартален на Несебър?
 
X

Да помогнем на украинските деца!