МВР готово да поправя грешки в текстовете за частната охрана

ОFFNews 14 март 2018 в 13:54 5619 1

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че ако има пропуски в Закона за частната охранителна дейност, той е готов да ги поправи. 

Това каза той пред журналисти по повод това, че президентът и главният прокурор дадоха последните промени в закона на Конституционния съд (КС). Текстовете, които бяха приети окончателно, предвиждат кметовете да могат да наемат частни фирми, за да охраняват цели населени места. 

Държавният глава определи тази възможност като "отказ на държавата да си изпълнява функциите си", а прокуратурата изрази притесненията си, че така населените места ще се превърнат в държава в държавата.

"И в момента по този закон МВР контролира всички дейности на тези охранителни фирми и техните членове. Искаме да има правила. Предполагам всеки в тази държава го иска", коментира Радев. 

По думите му и досега е имало частни охранители на цели населени места, но сега вече е узаконено и са сложени "едни правила". "Сега само доуточнихме някакви детайли след широко обсъждане дълго време с участие включително и неправителствени организации. Но прокуратурата и президента намират някакви слабости. Нека мине Конституционния съд, ще се съобразим с тях", каза той. 

Той коментира, че си обяснява решението на прокуратурата и президента с това да сезират КС с това, че се опитват да "намерят баланса" докъде е частната охрана и къде трябва да е полицията.

"Така работи държавата. Ако някъде има някакви пропуски - ние ще се съобразим", повтори Радев.

Вътрешният министър каза още, че е готов по всяко време да обяснява какво точно е заложил в приетите промени, но не пожела да даде такива детайли пред журналистите. "Сега надали ще ви цитирам всичко, което сме заложили. Много неща има вътре. Важното е, че с този закон увеличаваме или подобряваме правилата", коментира той.

"Зададох си въпроса абдикираме ли, както ни обвини опозицията. Според мен - не", каза още министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови