Парламентарните групи си избраха ръководства, Денков ще води ПП-ДБ, Пеевски - ДПС, Марков - ''Величие''

Кристина Минчева 20 юни 2024 в 13:56 1750 1

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Председателят и зам.-председателите на 50-ото НС

След като депутатите избраха председател и зам.-председатели на 50-ото Народно събрание, седемте парламентарни групи избраха своите ръководства. 

Рая Назарян е председателят на 50-ото Народно събрание (обновена)

При голяма част от политическите сили няма изненади. Разместванията са в ПП-ДБ и ДПС. Лидерите на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов не са сред ръководството на парламентарната група. 

Председател на групата на ПП-ДБ стана бившият премиер Николай Денков, а зам.-председатели - Божидар Божанов, Людмила Илиева, Стою Стоев и Калина Константинова.

Председателското място на ПГ на ДПС запазва Делян Пеевски, а негови заместници са Искра Михайлов, Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид и Ертен Анисова. Както в предния парламент, така и в този Джевдет Чакъров, съпредседател на партията, остава само депутат.

Председателите и зам.-председателите на останалите парламентарно представени партии са:

ГЕРБ-СДС- председател Бойко Борисов. Зам.-председатели- Теменужка Петкова, Рая Назарян, Деница Сачева и Румен Христов.

Парламентарната група на "Възраждане" ще води Костадин Костадинов, а зам.-председатели са Петър Петров и Искра Михайлова.

Председател на ПГ на БСП стана Борислав Гуцанов, а негов заместник - Иван Иванов.

Групата на "Има такъв народ" отново ще води Тошко Йорданов, а Станислав Балабанов е негов заместник.

Николай Марков е председател на групата на "Величие", а зам.-председатели са - Дарин Георгиев и Георги Куков.

Преди това депутатите приеха с 235 гласа "за" да работят по правилника на предходния парламент до приемането на нов правилник.

Избрани бяха и 14 секретари на Народното събрание – по двама от парламентарна група:

Марин Маринов и Галя Василева от ГЕРБ-СДС, Небие Кабак и Мюмюн от ДПС, Васил Стефанов и Иван Велчев от ПП-ДБ, Светослав Тодоров и Стоян Таслаков от "Възраждане", Деян Дечев и Иван Петков от БСП, Ивайло Костадинов и Станислав Богдански от ИТН, Лариса Савова и Радостин Колев от "Величие".

Така първото заседание на 50-ото Народно събрание, което продължи два дни, беше закрито. Следващото заседание е утре в 9:00 часа. Председателят Рая Назарян посочи, че преди заседанието сутринта свиква председателски съвет за дневния ред.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16