Рая Назарян е председателят на 50-ото Народно събрание (обновена)

Нейни заместници са: Росица Кирова (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), Атанас Атанасов (ПП-ДБ), Цончо Ганев ( "Възраждане"), Драгомир Стойнев (БСП), Андрей Чорбанов ("Има такъв народ") и Виктория Василева ("Величие")

Кристина Минчева 20 юни 2024 в 11:34 6803 6

Рая Назарян

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Председателят на 50-ото НС Рая Назарян

Рая Назарян е председателят на 50-ото Народно събрание. Тя заема поста с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" ( 131 гласа "за",  66 "против", 39 "въздържали се" ). Депутатите избраха и заместник-председатели.

"С днешното гласуване се дава възможност за нормалното развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт", каза Рая Назарян в първото си изказване като председател на парламента.

До избора ѝ се стигна след два дни преговори. Подновеното първо заседание на Народното събрание започна с 30 минути почивка по искане на ДПС. След като вчера 50-ият парламент не успя да си избере председател, днес председателстващият заседанието в качеството си на най-старши сред депутатите - Силви Кирилов от ИТН, отново предложи да се гласуват правилата за избор на председател, което предизвика Хамид Хамид (ДПС) да обясни, че той няма право да предлага дневен ред, защото открива заседанието само в качеството си на доайен.

Според Конституцията решенията на Народното събрание се приемат с мнозинство от над половината от присъстващите депутати, освен ако няма изисквания за друго мнозинство.

След предложението на Силви Кирилов, Хамид Хамид от ДПС обясни, че това не е нужно, тъй като правилата за избор са гласувани още вчера. Кирилов посочи, че е предложил гласуването заради проведени рано тази сутрин правни консултации.

Така Хамид поиска 30-минутна почивка за уточняване на казуса.

Депутати обаче си дадоха втора почивка. Този път тя бе поискана от ГЕРБ, защото не е събрала необходимата подкрепа за Рая Назарян. Това стана ясно от изказване на Александър Ненков, в което той намекна, че още се търсят необходимите гласове за кандидата им. Ненков поиска един час почивка, но председателстващият даде само 25 минути, след което се пристъпи към номинации.

Така Теменужка Петкова от ГЕРБ отново номинира Рая Назарян. След нея от "Възраждане" препотвърдиха кандидатурата на Петър Петров, а Тошко Йорданов на Силви Кирилов. От "Величие" обаче вместо Юлияна Матеева предложиха Виктория Василева, която е бившата дясна ръка на Слави Трифонов.

След номинациите Тошко Йорданов заяви, че ИТН ще подкрепи всички номинации. Той повтори думите на Слави Трифонов, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС и очакват третия мандат да дойде в ИТН, за да се предложи експертно правителство.

Виктория Василева беше подкрепена от собствената си партия и един депутат от ИТН (13 гласа "за"). "За" Петър Петров гласуваха 38-те му съпъртийци и 16-те депутати от ИТН (54 гласа "за", 111 - "против" и 71 "въздържали се"). Силви Кирилов беше подкрепен само от ИТН и един депутат от "Възрадане".

След избора на председател на парламента, депутатите пристъпиха към процедурата по избор и на негови заместници. До Рая Назарян сядат Росица Кирова (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), Атанас Атанасов (ПП-ДБ), Цончо Ганев ( "Възраждане"), Драгомир Стойнев (БСП), Андрей Чорбанов ("Има такъв народ") и Виктория Василева ("Величие"). 

Снимка: БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  14369

  6

  случайно прочетох

  20.06 2024 в 12:57

  Трагедия! Петко Каравелов, Петко Славейков, Димитър Греков, Стефан Стамболов, Захари Стоянов...... и тая! До къде стигнахме!

  100

  5

  демотиватор

  20.06 2024 в 12:28

  Заместниците са от всички парламентарно представени, което е правилно.

  4038

  4

  Moirae

  20.06 2024 в 12:25

  Нормализиране на аморалното, отвратителното. По една апатична позиция на ден.

  1010

  3

  ПР

  20.06 2024 в 12:06

  Той пръста на Тошето вече е кафяв.Пошло театро е всичкото.Пазарлъци и тъмни договорки.24 часа от вчера насам,се оказаха предостатъчни.Честито на Райчето!

  17439

  2

  мнение от IP

  20.06 2024 в 12:01

  Ами това е положението. Всеки може да стане председател на народно събрание, конституционен съдия, главен прокурор. Има едно условие - да е партиец или слуга на партиен лидер.

  528

  1

  user4eto

  20.06 2024 в 11:45

  "След номинациите Тошко Йорданов заяви, че ИТН ще подкрепи всички номинации. Той повтори думите на Слави Трифонов, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС"

  Интрига да има.
  Пръста вече се подготвя да стане кафяв.
   
  X

  Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика