Парите за ремонт на училищни тоалетни отиват в Здравната каса

OFFNews 15 август 2014 в 16:08 4366 3

Служебният кабинет е отменил решение на предишното правителство, взето на последното му заседание, за отпускането на 2 млн. лева за ремонт на училищни тоалетни.

По време на заседанието на новото правителството, което се е провело тази сряда, е взето решение средствата да се прехвърлят от образованието към Здравната каса, съобщава "Дневник".

От стенограмата на заседанието става ясно, че министърът на образованието Румяна Коларова е изразила подозрение, че парите за санитарните възли в някои от училищата са необичайно високи.

Според Коларова от постановлението на кабинета "Орешарски" не се разбира как в списъка с училища са попаднали и такива, не са искали пари.

Служебният министър отбелязва, че за две училища са предвидени 113 и 163 хил. лева за обновяване на санитарни възли. Според Коларова, колкото и да са клетките сумата остава необичайно висока.

Общо необходимите средства за ремонт на училищни тоалетни са над 40 млн. лева и затова служебният кабинет ще провери как са се разпределяли пари от предшествениците му.

Спестените 2 млн. лева са част от 19 млн. лева, които ще се пренасочат от образованието към здравната каса, чийто бюджет беше актуализиран. Средствата бяха предвидени за подобрения в 16 общински и в 11 държавни училища.

Министърът на финансите Румен Порожанов приветства решението на Коларова и допълни, че е възложил пълен преглед на всички постановления и в неговото министерство.

По данни на Порожанов в настоящия бюджет допълнителните средства, дадени на министерствата извън техните бюджети, са в размер на 660 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!