Лекарите, НЗОК и депутатите си стиснаха ръцете за 250 млн. лв. за касата

Нели Чолашка 08 юли 2014 в 16:03 2361 1

НЗОК

На среща в парламента Българският лекарски съюз (БЛС), Националната здарвоосигурителна каса (НЗОК) и депутатите се споразумяха за актуализация на бюджета на касата с минимум 250 млн. лв.

Сумата беше обявена след среща на лекарите и Надзора на касата с мандатоносителя БСП. По-рано днес ГЕРБ обеща, че ще подкрепи предложени от премиера Пламен Орешарски промени в бюджета на касата и на държавата и ще влезе в пленарна зала за гласуването им.

Най-трудна е сега задачата на финансовия министър Петър Чобанов да намери тези пари и да подготви максимално бързо предложението за актуализация на бюджета, призна Мая Манолова.

Все още не е ясно откъде точно ще дойдат тези пари. На срещата не присъства представител на Министерството на финансите, нито здравният министър Таня Андреева. МЗ беше представено от зам.-министъра Бойко Пенков.

Според Манолова Народното събрание може да приеме на първо и второ четене ремонта на бюджета до края на следващата седмица.

По думите й това е презастраховка предвид предстоящите предсрочни избори и липсата на работещ парламент за няколко месеца.

Истината е, че още при приемането на бюджета на НЗОК беше ясно, че в него е заложен дефицит.

Дупката в бюджета на касата е общо 326 млн. лв., уточни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови