Депутатите единодушно актуализираха бюджета на Здравната каса

Нели Чолашка 29 юли 2014 в 17:13 1515 0

Депутатите приеха на първо четене предложената от кабинета актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Тя предвижда 225 млн. лв. допълнително за касата и беше одобрена от депутатите от БСП, ДПС и ГЕРБ, като само един социалист гласува "въздържал се". "Атака" не присъства на днешното заседание.

След кратка почивка депутатите ще обсъждат актуализацията на държавния бюджет, предложена от правителството на Пламен Орешарски.

Кабинетът предлага сериозни промени в бюджета - увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева.

От получените средства 225 милиона лева ще бъдат насочени към бюджета на НЗОК, а 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ.

Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

От БСП се обявиха против такъв сериозен ремонт на бюджета, още когато беше внесен от правителството в парламента. Оказа се, че Орешарски не го е съгласувал с тях.

Напук на социалистите ГЕРБ и ДПС свикаха извънредно заседание днес, на което да се гледат предложението от правителството параметри.

Социалистите се примолиха на Пламен Орешарски да оттегли проекта на актуализация на големия бюджет, но той отказа.

ГЕРБ и ДПС имат достатъчно гласове да приемат промените.

Уравителят на Здравната каса Румяна Тодорова обяви, че отпуснатите допълнително пари не са достатъчни. Тя все пак благодари на депутатите и допълни: „Нали знаете, на харизан кон зъбите не се гледат“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!