Онкоболна осъди Здравната каса за 75 000 лева

OFFNews 04 август 2014 в 18:45 1887 0

Онкоболна пациентка осъди Здравната каса за 75 000 лева заради отказ да й бъдат отпуснати средства за лечение в чужбина.

В началото на миналата година на 50-годишната жена е поставена диагноза Т-клетъчен лимфом. Лекарите във Варна изпращат пациентката за лечение в София.

След първите три курса става ясно, че пациентката не се повлиява от лечението. Лекарите обясняват на жената, че трябва да спрат терапията и че не могат да направят нищо повече за нея.

След това онкоболната жена е насочена за лечение в клиника в Германия, където се прилага модерен метод за лечение с много добри резултати – екстракорпорална фотофереза.

Пациентката подава молба за финансиране от държавата за лечение в чужбина, тъй като нейната диагноза е включена в основния пакет на Здравната каса.

Молбата й остава без отговор повече от шест месеца, а след това жената получава отказ с мотива, че този метод не се прилага в България.

Варненката тегли банков кредит от 75 000 лева и заминава на лечение в Германия. Тя се повлиява от лечението и в момента е напълно излекувана.

Отговорът, който пациентката е получила от Здравната каса е абсурден, обяснява д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, цитиран от „Преса“.

Нали точно затова болната кандидатства за средства за лечение в ЕС, защото у нас е обречена на смърт, допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!