Панев: Поведението на Гешев прави логична подкрепата на ГЕРБ за наш мандат

Промени в проектокабинета на ПП-ДБ със сигурност ще има

OFFNews 21 май 2023 в 09:51 3768 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Войната в прокуратурата увеличава шансовете за съставяне на правителство с втория мандат. Поведението на главния прокурор Иван Гешев прави подкрепата на ГЕРБ-СДС за мандат на ПП-ДБ много по-логична.

Това заяви съпредседателя на "Демократична Бъргария" Владислав Панев пред БНТ. 

Той потвърди, че промени в проектокабинета на ПП-ДБ със сигурност ще има. От думите му стана ясно, че Николай Денков ще остане номинацията за премиер, но ще бъдат сменени някои кандидат-министри като тенденцията е да се привличат повече експерти.

От ПП-ДБ не биха приели фигури от ГЕРБ да са част в правителство с втория мандат, уточни той. Според него първият мандат има нулев шанс да излъчи правителство, докато при втория вероятността е около 50%.

"Войната между Гешев и Борисов много прилича на тази на Делян Пеевски срещу Цветан Василев. Историята много си прилича и това е черен лебед - събитие, неочаквано за всички, което обаче може да доведе до много промени не само в Конституцията, но и в обществения живот, може да доведе и до съставянето на правителство с втория мандат", посочи той. 

По думите му има логика от ГЕРБ да подкрепят кабинет на ПП-ДБ, защото обстоятелствата са коренно променени.

"Това, което беше преди 10 дни, вече не е същото. Затова има нужда от правителство с втория мандат и е логично ГЕРБ да ни подкрепи за втория мандат. Защото имаме вече много по-големи цели от просто отстраняване на Гешев, да кажем. Имаме нужда от цялостна реформа на обществения живот", смята Владислав Панев.

Според него няма ли парламент, няма и имунитет и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може да влезе в затвора.

"Дилемата е много сериозна. Специалитет на Гешев беше да събира папки с дела в чекмеджета, така че да може да рекетира политици и те да му слугуват. Вижда се, че това вече не работи в такава степен. Вероятно Гешев има по няколко папки за Борисов, той и допреди няколко месеца каза, че до седмици делото за пачките ще види бял свят. За къщата в Барселона може би е същият случай. Това са публично известни дела, за които няма обяснения", коментира още той. 

Панев обясни, че не знам дали Борисов действа наивно, като се обяви срещу Гешев или няма козове в ръкава.

"Тази война е интересна и тя може да бъде за доброто на България. Знаете, че от случайни събития нещата могат да тръгнат в едната посока, могат да тръгнат и в другата посока. Нашата работа е да се тръгне към просперитет на България и това не са просто празни приказки. Това наистина е време разделно в момента в българската политика и в българския обществен живот", заяви Панев.

Според него 49-ият парламент разполага с конституционно мнозинство. Доказателство за това е приемането на промените в НПК за механизма за разследване на главния прокурор, които бяха одобрени на първо четене в петък с над 190 гласа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews