Пълна зала, няма кворум: Процедурна хватка на ГЕРБ, ДПС и БСП обезсмисли дебатите

ПП готови да слеят заседанията и да продължат с дебатите до 09 часа

Йорданка Веселинова 02 декември 2022 в 01:58 3626 0

Пленарната зала

Снимка OFFNews/ Йорданка Веселинова

Пленарната зала в 01:38 ч.

Минути преди 02:00 ч. т.нар. "коалиция хартиена бюлетина" между ГЕРБ, ДПС и БСП обезсмисли дебатите по Изборния кодекс и ги остави за посред нощ, оставяйки гласуването за следващо заседание на парламента.

Около 01:30 ч. Иван Манев от ПП предложи заседанието да бъде прекратено, а разглеждането на Изборния кодекс да продължи в сряда. Депутатът с отнет имунитет Димитър Аврамов от ДПС пък поиска продължаване на заседанието до приемането на целия законопроект.

Преди да се гласува бе направена проверка на кворума, при която се регистрираха само 34 народни представители, въпреки че залата бе пълна. Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП реши разискванията да продължат, а гласуването да се случи на следващо пленарно заседание.

От ПП опитаха да приложат друга процедурна хватка - дебатите да приключат само по следващия параграф, а не по целия законопроект. Асен Василев и Мирослав Иванов припомниха призива законопроектът да се обсъжда и гласува параграф по параграф. Зам.-председателят на НС Никола Минчев пък припомни изказване на Десислава Атанасова от ГЕРБ от предния парламент при подобен казус, когато тя бе заявила, че на второ четене законопроектите се обсъждат и гласуват глава по глава.

Асен Василев определи случващото се в зала като "гавра" и "изнасилване на законодателния процес". Той даде заявка, че ПП ще остане в зала ако трябва и до 09:00 ч. и дебатите няма да бъдат прекратени. След тази реплика Вигенин даде 10-минутна почивка и свика председателски съвет.

Правилата за преференциите остават

Без автоматични преференции за водача и без праг за участие в преференциалното разместване на листите - това предложи Асен Василев. Той защити това предложение на ПП и заяви, че така преференциалният вот става изцяло мажоритарен. Според предложението дори и една преференция би могла да пренареди листите. От ПП предлагат при двама кандидати с равен брой преференции да се тегли жребий. Очаквано това предложение бе отхвърлено. ("За" гласуваха само от ПП, двама от ДБ и "Български възход")

Двама от ГЕРБ се отказаха от депутатските си места, за да влезе Георг Георгиев

Именно заради преференциите се пренареждат листите на партиите. Тази есен например, за да стане доскорошният председател на Младежи ГЕРБ и бивш зам.-външен министър Георг Георгиев депутат,  Иван Миховски и Иван Грънчаров се отказаха от местата си, които го изместваха заради повече преференциални гласове. 

В Благоевград пък винаги се случва огромно пренареждане на листата и последният става депутат, пренареждайки листата:

Сричащият син на кмета на Симитли пак с рекордни преференции, изпреварва втория в листата на ГЕРБ

Бюлетините и разписките ще се броят заедно

Първоначалната идея за отделно броене на разписките и бюлетините падна в зала. В комисия бе гласуванода има две купчинки, двата типа бюлетини да се броят отделно, а след това резултатите да се сумират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови