Пълен провал в историческата комисия между София и Скопие, не можем да се разберем

Георги Савчев 04 декември 2020 в 20:14 6663 0

София и Скопие днес съобщиха за пълен провал в работата на съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

Трябва да констатирам със съжаление, че 11-ата поред среща е нулева. Няма направена дори една миниатюрна стъпчица напред в нашата работа, заяви съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров след заседанието в четвъртък и петък.

Всъщност ние сме много далеч от завършване на работата по учебниците, по които се обучават за Средновековието децата в Северна Македония. Днес точката, свързана с цар Самуил, отново беше изцяло безрезултатна и показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил, съобщи проф. Димитров.

Завършваме една година, единайсета среща, а се оказва, че се движим толкова бавно, с такова костенурско темпо. Много ми се иска догодина, ако работим пълноценно, да направим това, което се очаква от нас - заради подписания договор за приятелство и добросъседство, отбеляза още Ангел Димитров.

Проф. Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна на съвместната комисия, също призна, че в четвъртък и петък не са постигнати никакви резултати - българската страна отхвърляла идеята за "мултиперспективност" в учебниците по отношение на цар Самуил.

След деветата среща на комисията, та чак до днес, остава и проблемът с прилагателното "македонски" в протоколите, които трябва да се подписват при съвместната работа. 

Драги Георгиев твърди, че българската страна настоява да се ограничи употребата на термина "македонски" във въпросните документи, а това е неприемливо за македонската страна.

В момента имаме две срещи без протоколи. Блокирането на подписването на протоколите донякъде поставя под съмнение нашата работа, каза Ангел Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови