Quantcast

Оспорените от ЕС промени за "Южен поток" минаха на първо четене

OFFNews Последна промяна на 04 април 2014 в 09:10 3398 5

Южен поток

Снимка ЕРА/БГНЕС

Със 115 гласа "за", 64 "против" и четирима "въздържал се парламентът прие на първо четене днес промените в Закона за енергетиката, които целят да изключат българската част на "Южен поток" от европейското законодателство.

Вносители на законопроекта са социалистите Явор Куюмджиев и Таско Ерменков. Те настояват, че корекциите синхронизират българското законодателство с европейското.

Корекциите предвиждат промяна в дефиницията за "междусистемен газопровод", която ще позволи българската част на тръбата да се разглежда като "интерконектор". Това ще освободи "Южен поток" от изискванията на европейското законодателство, което разписва, че всички европейски доставчици имат право на достъп до енергийната мрежа на територията на ЕС. Това на практика ще бетонира позициите на "Газпром", който единствен ще има право върху тръбата.

Притесненията на Европа

Още преди да влезе в пленарна зала, законопроектът събуди редица притеснения от страна на ЕС.

В петък еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер изпрати до България писмо, с което поиска обяснение за готвените промени. От ЕС поискаха обяснение за планираните промени, като посочиха, че писмото не е свързано с наказателна процедура срещу България, тъй като корекциите все още не бяха разгледани в пленарна зала.

Като реакция по писмото на Йотингер левицата обяви лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в "доносничество". От БСП обявиха, че Борисов е подвел еврокомисаря и че готвените промени нямат за цел да освободят "Южен поток" от европейските изисквания.

Дебат

Депутатът на ГЕРБ Красимир Ципов атакува измененията на БСП, като се аргументира с критиките от еврокомисар Йотингер.

"Позволете ни да вярваме повече на собствената си преценка и на тази на ЕК, че тези промени заобикалят европейското законодателство, а не синхронизират българското с европейското", посочи Ципов.

Съвносителят Таско Ерменков заяви, че ГЕРБ спекулират със ситуацията и проявяват некомпетентност. Той подчерта, че промените в Закона за енергетиката не се приемат в името на "Южен поток", защото от юридическа гледна точка "Южен поток" не е хомогенно съоръжение, а тръбопровод с множество собственици.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.04 2014 в 14:28

Консумацията на руски газ не ни прави комунисти.Започнете да разделяте политиката от икономическите ни интереси.Ако останем без газ ,незная кого пак ще вините.Сигурно партизаните в гората....

04.04 2014 в 11:48

Оставкаааааа!!!!

04.04 2014 в 11:47

... ако ги допуснеме тея тръбета - ей това ще е новата руско-турска граница... ************!

... разсейват ни с "уплашената" шекерова и квацащите и колежки...

алоооооо... ше се събуждате ли, или и аз да си легам...

... хахахахахахахахахахахахаха

04.04 2014 в 10:13

Тия изроди ще фалират държавата. Мисля, че споко ЕС ще спре всички кинти и догава познайте кой ще го духа....

04.04 2014 в 09:31

Продажна сган са комунистите. Ако постоят още 6 месеца във властта и Белене ще рестартират