Орешарски: На моето правителство не бе дадено време дори да сгреши

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2014 в 12:53 4529 15

Без да влиза в директна полемика с авторите на новия бюджет и с новото правителство, бившият премиер Пламен Орешарски публикува в профила си във Фейсбук ироничен, но и аргументиран коментар за парите на държавата. Ето какво казва той:

"В последните дни отново се говори за силно влошената фискална позиция на страната – една действително притеснителна тема. За съжаление, пак доминират неаргументирани, литературни по характер, твърдения. Това е добър повод за няколко цифрови позовавания.

За целия период след голямата монетарна и финансова криза от 1997-ма до 2008 година няколкото български правителства се въздържаха от големи бюджетни дефицити, натрупваха фискални резерви и намаляваха публичния дълг. Най-отчетливо това пролича за периода, в който имах отговорности да ръководя фискалните политики на страната - 2005-2008 година, когато бюджетът последователно приключваше с излишъци от 3 и над 3% от БВП – рекордни постижения в рамките на целия ЕС. В края на този период – средата на 2009 година фискалните резерви достигнаха 8 млрд. лева, а публичният дълг слезе на около 12% от БВП – уникален резултат (втори в ЕС) на фона на неговия размер от над 120% от втората половина на 90-те години."

Какво обаче става после?

Според Орешарски следва обръщане на тенденцията, т.е. – възприети са политики на бюджетни дефицити, намаляване на фискалните резерви и увеличаване на правителствения дълг. За периода от средата на 2009 година до първото тримесечие на 2013-та  фискалната позиция е била влошена с над 8 млрд.лв. Това означава намалени резерви от 8 млрд. на под 4 млрд. лева и увеличен дълг от 10 млрд. на над 14 млрд. лева.

Тук бившият премиер очевидно говори за предишното управление на ГЕРБ, леко смекчава тона, за да настъпи пак: "Сред причините имаше и обективни – лоша икономическа среда вън и вътре в страната, но те не могат да обяснят напълно влошаващата се фискална позиция. За периода след средата на миналата година, до средата на настоящата, правителството, което ръководих, стопира негативните фискални тенденции – единствено възможната задача за такъв кратък период. Това го показват цифрите, а не е словесно заклинание. Вярно е, че и за този период се наблюдава увеличаване на публичния дълг, но за сметка на подобрените фискални резерви – към средата на тази година същите достигнаха малко под 9 млрд.лева – по-високо ниво дори от 2009 година. Част от техния прираст – за сметка на новоемитиран на външните пазари дълг при най-добрите параметри за цялата ни нова история. Изглежда външните инвеститори са оценили сравнително високо нещо, което някои коментатори вътре в страната характеризират с

катастрофическа терминология

Парадоксът в случая е, че подобни коментари са по същество самокритика, облечена във формата на обвинения срещу едно управление, на което не бе дадено време дори да направи каквато и да е по-сериозна грешка, завършва коментара си Пламен Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.12 2014 в 14:11

...Вие сте имали правителство?!?...

22.12 2014 в 00:41

"Не съм (бил) комунист и никога няма да бъда" - да цитирам песента. Та аз никога не съм бил привърженик на червените. И няма да бъда. Орешко никога не ми е бил симпатичен. И направи куп гадости (под диктовката на Съсела, агент Павел, агент Сава и най-вече КОЙ).
Но независимо от всичко това би следвало да се отчете, че по въпроса за б. дефицит и фискалния резерв има доста основания да говори. Боко и Малката пица намалиха фискалния резерв с 4 милиарда, увеличиха дълга с 4 и откраднаха 2 от здравната каса.
Сега Боко заедно с Горския тръгнаха с бюджет с 4 нови милиарда дълг и потенциална (все още) кражба от 6-7 милиарда от частните пенсионни фондове.
Та тези които си мислят, че Боко е нещо по-свястен за нас българите от комунистите доста се лъжат. Вярно е - уж го харесват европейците и американците, ама това е защото ще води прозападна политика, след като изчеткат егото му. Това обаче не означава непременно пробългарска. А цифрите говорят, че ще оставя лошо наследство за следващото правителство и най-вече за децата ни.

21.12 2014 в 23:50

Виж ти, този наглец си позволява и да се обажда? Не му ли стига, че е жив, здрав и на свобода?

21.12 2014 в 20:40

Госпожа,маи не си ходила в
Испания,защото де да можеше да сме като тях

21.12 2014 в 19:41

това, за Дянков е съществена грешка ... четете, преди да пишете ! добре мислете, преди да блъфирате ! благодарение на Дянков все още не сме Кипър и Испания ... но благодарение на тези, дето в края на предния мандат на ГЕРБ дават акъл на ББ (не изключвам и тези, от Брюксел) - съвсем скоро ще сме :)
не напразно никой вече не ни разглежда заедно с Румъния ... опомнете се, ние нямаме нищо - нито икономика, нито селско стопанство, нито бъкаме от природни богатства. вече трети път, щом нещата опрат до кокал с държавните финанси, се посяга на личните пари на хората - това е чиста форма на симптом.

21.12 2014 в 19:37

Подлия плъх от задните входове се изказва така нагло,защото много добре знае че няма да им бъде търсена съдебна отговорност за поразиите,които за малко да ни унищожат тотално и да ни вкарат в Евразия.Не се ли променят нещата в съдебната система окупирана от комунисти няма да тръгнем напред.

21.12 2014 в 16:57

Ти самия си една огромна грешка!

21.12 2014 в 16:00

За цяла година така се изпонасрахте! Как да не сте имали време?! Ето, цялата държава е в лайна! Ако мислите, че нещата не са достатъчно сговнени, съжалявам! Продължавайте да серете в опозиция, пък дано диарията ви премине в нещо по-положително!

21.12 2014 в 15:33

Орех, боко тиквата се оправдава с вас че сте ни върнали 9 години назад виж се с него да се разберете че и миналия му мандат само се оправдаваше докато източваха с Дянков милиарди и го изгониха с камъни.

21.12 2014 в 15:06

Всички знаем, че в твойте очи естествено ти не си виновен, но кажи: КОЙ? КОЙ? КОЙ те накара да направиш този бюджет, който се издъни още през септември. Ти стана подлога на тези, които пият и не смятат да плащат. Загрижените за социално слабите. Дай отговор и не ни занимавай с ретроспекции колко си велик. Това, заедно с Гумен Речев ще говорите на вашите студенти. ГОРКИТЕ!!!