Орешарски: На моето правителство не бе дадено време дори да сгреши

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2014 в 12:53 4696 15

Без да влиза в директна полемика с авторите на новия бюджет и с новото правителство, бившият премиер Пламен Орешарски публикува в профила си във Фейсбук ироничен, но и аргументиран коментар за парите на държавата. Ето какво казва той:

"В последните дни отново се говори за силно влошената фискална позиция на страната – една действително притеснителна тема. За съжаление, пак доминират неаргументирани, литературни по характер, твърдения. Това е добър повод за няколко цифрови позовавания.

За целия период след голямата монетарна и финансова криза от 1997-ма до 2008 година няколкото български правителства се въздържаха от големи бюджетни дефицити, натрупваха фискални резерви и намаляваха публичния дълг. Най-отчетливо това пролича за периода, в който имах отговорности да ръководя фискалните политики на страната - 2005-2008 година, когато бюджетът последователно приключваше с излишъци от 3 и над 3% от БВП – рекордни постижения в рамките на целия ЕС. В края на този период – средата на 2009 година фискалните резерви достигнаха 8 млрд. лева, а публичният дълг слезе на около 12% от БВП – уникален резултат (втори в ЕС) на фона на неговия размер от над 120% от втората половина на 90-те години."

Какво обаче става после?

Според Орешарски следва обръщане на тенденцията, т.е. – възприети са политики на бюджетни дефицити, намаляване на фискалните резерви и увеличаване на правителствения дълг. За периода от средата на 2009 година до първото тримесечие на 2013-та  фискалната позиция е била влошена с над 8 млрд.лв. Това означава намалени резерви от 8 млрд. на под 4 млрд. лева и увеличен дълг от 10 млрд. на над 14 млрд. лева.

Тук бившият премиер очевидно говори за предишното управление на ГЕРБ, леко смекчава тона, за да настъпи пак: "Сред причините имаше и обективни – лоша икономическа среда вън и вътре в страната, но те не могат да обяснят напълно влошаващата се фискална позиция. За периода след средата на миналата година, до средата на настоящата, правителството, което ръководих, стопира негативните фискални тенденции – единствено възможната задача за такъв кратък период. Това го показват цифрите, а не е словесно заклинание. Вярно е, че и за този период се наблюдава увеличаване на публичния дълг, но за сметка на подобрените фискални резерви – към средата на тази година същите достигнаха малко под 9 млрд.лева – по-високо ниво дори от 2009 година. Част от техния прираст – за сметка на новоемитиран на външните пазари дълг при най-добрите параметри за цялата ни нова история. Изглежда външните инвеститори са оценили сравнително високо нещо, което някои коментатори вътре в страната характеризират с

катастрофическа терминология

Парадоксът в случая е, че подобни коментари са по същество самокритика, облечена във формата на обвинения срещу едно управление, на което не бе дадено време дори да направи каквато и да е по-сериозна грешка, завършва коментара си Пламен Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!