Окончателните резултати от изборите ще бъдат обявени днес

OFFNews 05 октомври 2022 в 08:33 1816 0

ЦИК

Снимка ЦИК

ЦИК

За 14 часа днес е нарочено заседание на Централната избирателна комисия и очакванията са до края на работния ден да бъдат обявени окончателните резултати от изборите, съобщават от БНР.

Окончателното разпределение на мандатите от проведените в неделя, 2 октомври избори ще стане след като приключи повторното въвеждане на данните от протоколите и след като бъдат отстранени грешки и несъответствия.

Вчера и последната от всичките 31 районна избирателна комисия е подала документите си, след което е започнало повторното въвеждане на данните от протоколите.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс при наличие на разлики, както и при установяване на очевидни фактически грешки, Централната избирателна комисия се произнася с решение за окончателните числови данни по всеки от случаите и актуализира базата данни.

Пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева коментира, че е възможно да има някакви размествания, макар и минимални.

Законовият срок за обявяване от Централната избирателна комисия на получените гласове, както и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, е не по-късно от четири дни след деня на вота или четвъртък, припомнят от медията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови