Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Одобриха промяна на начина за изчисляване на пенсиите

OFFNews 27 януари 2015 в 20:04 15630 5

Промяна на начина за изчисляване на пенсиите одобри на днешното си заседание Съветът за пенсионната реформа.

Съветът е взел решение за промяна при изчисляването на индивидуалния коефициент, който влиза в състава на формулата, чрез която се изчислява размерът на пенсията.

Индивидуалният коефициент е отношението между средният осигурителен доход на човека, който се пенсионира, и средния осигурителен доход за страната за периода, в който се е осигурявал.

С промяната, която беше одобрена от Съвета за пенсионната реформа, индивидуалният коефициент ще се изчислява за отделно за всеки месец. Промяната обаче ще важи само за хората, които се пенсионират отсега нататък, а старите пенсии няма да се преизчисляват.

Промяната ще позволи изчисляването на пенсиите да стане по-прецизно и ще отразява по-точно осигурителния принос на конкретния човек, заяви пред журналисти зам.-министъра на труда и социалната политика Николай Николов.

Според Николов не може да се очаква, че промяната във формулата ще доведе до увеличаване или намаляване на пенсиите, тъй като промяната ще е индивидуална.

Не се очаква промяната да доведе и до значителна промяна в разходите за пенсии, защото ще има преразпределение на средствата.

Членовете на Съвета се обединиха още около идеята да остане в сила сегашната система, при която осъвременяване на пенсиите на работещите пенсионери може да има само при поискване от титуляра, и се отказаха от предложението пенсиите да се индексират автоматично.

Експертите са отхвърлили още и предложението за отпадане на трите години осигуряване преди 1997 г., които кандидат-пенсионерите посочват като най-благоприятни за изчисляването на пенсията им. От Съвета са взели решението, защото приносът на тези години става все по-незначителен, а част от хората се затрудняват да намерят документи от ликвидирани предприятия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!