Йорданова: Таксите в пенсионните фондове трябва да се намалят от 5% на 2

ОFFNews 20 януари 2015 в 21:32 3246 5

Диана Йорданова.
Диана Йорданова.

От 1 април 2002 г. до 31 декември 2014 г. доходността на пенсионните фондове е 5,45%. На всеки 100 лв., внесени там, частните пенсионни фондове удържат 5% такса. Това означава, че варирайки около 5%, парите на хората в крайна сметка по никакъв начин не нарастват или го правят много малко.

Това заяви пред БНТ зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси от ГЕРБ Диана Йорданова, като добави, че е необходимо процентът, с който се облагат сумите в частните фондове, да се свали от 5 на 2-2,5%, за да могат да се увеличат приходите на хората. Освен това пенсионните фондове трябва да започнат да се конкурират помежду си.

Тя разкри и че един от 10-те частни пенсионни фондове си е разпределил 12 милиона лв. за дивиденти до края на годината, но не поясни кой точно.

Според нея в държавата има финансови резерви, които да запълнят дефицита в НОИ.

Йорданова беше категорична, че няма как парите, прехвърлени от частния пенсионен фонд в НОИ, да бъдат използвани за нещо друго и част от тях да бъде открадната, както има спекулации. 

Румен Гечев от БСП обаче обвини ГЕРБ, че прехвърлянето на парите от частните фондове в НОИ, е опит за отмъкване на част от тях, както е станало вече с "1,5 милиарда лв. от здравната каса".

„Няма никакво съмнение, че управляващите искаха да облекчат натиска върху бюджета и да осигурят бюджетни приходи, с които да разполагат преди местните избори 2015 г., отклонявайки част от средствата от частните пенсионни фондове“, каза той.

Според него БСП подкрепя увеличаването на вноската в НОИ с 0,5%, защото недостигът на НОИ към момента е 4 милиарда лв. годишно, като 43% от парите за пенсии идват от бюджета, а 47% - от НОИ. Въпреки този дефицит обаче увеличаването на вноската "трябва да съответства на икономически растеж".

Той изтъкна, че действащата пенсионна система в страната ни е създадена, когато в България е имало 1 милион повече работещи души, които през последните 15-20 години са напуснали държавата, което прави действащата система нерентабилна. Въпреки това трябва да се внимава с реформата, за да не изгорят парите на хората и за да не се срине капиталовият пазар в България, където основни играчи са частните пенсионни фондове.

Мариана Тодорова от АБВ посочи, че частните професионални пенсионни фондове са свръхрегулирани и има доста критерии в какви инструменти да инвестират своите инвестиции.

„Портфейлът на частните професионални пенсионни фондове е диверсифициран, той не може да бъде рисков само заради един от инструментите, но има много други рискове, които се крият и обществото трябва да е наясно, трябва да е прозрачно как те са управлявани и могат ли да осигурят втората пенсия и лоялни ли са те към своите клиенти“, заяви тя в ефира на БНТ.

Гроздан Караджов от Реформаторския блок изброи стъпките, които трябва да бъдат извървени, преди да се повишат пенсиите - първо трябва да бъде увеличена работната заетост, после да се повиши заплатата на хората, след това да се вдигнат пенсионните вноски и най-накрая от всичкото това следва да нарасне и реалната сума, която човек ще получи от пенсията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!