Нов проект за втората пенсия - и вълкът сит, и агнето цяло

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2015 в 17:05 7035 17

Нов проект за втората пенсия и частните фондове бе публикуван преди малко на страницата на министерството на финансите.

Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване са много по-меки от първоначално предложените в края на миналата година и са компромисен вариант между защитаваната от ГЕРБ и синдикатите позиция и тази на Реформаторския блок, частните фондове и повечето икономисти.

Всеки роден след 31.12.1959 г. ще може да прехвърли вноската си за втора пенсия от частен фонд към НОИ, но ако това не му хареса, ще може да се върне обратно. Изборът може да се прави веднъж годишно. За времето, в което човек вняся осигуровки в НОИ, първата му пенсия няма да се редуцира. Индивидуалната му партида, натрупана в частен фонд, ще стои в Сребърния фонд. Ако човекът реши да се върне в капиталовата схема, Сребърният фонд ще прехвърли средствата му там.

Младите хора, които сега започват първа работа, ще имат право да изберат НОИ или частен фонд. Но ако не направят избор, ще бъдат разпределени в частен фонд, както досега.

Така драмата дали се върви към национализация на пенсиите, на практика приключва. Промените се правят, за да се гарантират интересите на хората, избрали проблематични фондове, за които е възможно да имат затруднения при изплащането на пенсиите, коментираха пред OFFNews експерти.

За хора, които са уверени, че избраният от тях фонд е стабилен промяна всъщност няма.

Новите промени вероятно ще увеличат набраната сума в Сребърния фонд, който не е част от НОИ, а стои в БНБ.

Ето и пълният текст на предложените от министерството на финансите промени:

Предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване

§ … Член 4б се изменя така:
“Чл. 4б. (1) Осигурените лица, самоосигуряващите се лица и лицата по чл. 4, ал. 9 родени след 31 декември 1959 г., които са осигурявани в универсален пенсионен фонд, могат да изберат да се осигуряват във фонд “Пенсии” с увеличена осигурителна вноска, в размера на вноската за универсален пенсионен фонд по чл. 157, ал. 1, т. 1 за
съответната година. Средствата им по индивидуалната партида в универсалният пенсионен фонд се прехвърлят в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система.

(2) Лицата, които са избрали да се осигуряват във фонд “Пенсии”, могат да поискат да възобновят осигуряването си в универсален пенсионен фонд. В този случай, средствата им прехвърлени в Държавният фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система се прехвърлят в избран универсален пенсионен фонд.

(3) Осигуряването по реда на ал. 1 или 2 възниква от първо число на месеца, следващ месеца на избора. Лицата по ал. 1 или 2 могат да упражнят отново правото си на избор след изтичане на 1 година от възникване на осигуряването.

(4) Лицата могат да направят избор на осигуряване по ал. 1 или 2 не по-късно от 5 години преди навършване на възрастта им по чл. 68, ал. 1.

(5) Средствата по индивидуалната партида в универсалния пенсионен фонд се прехвърлят в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система в 6-месечен срок от възникване на осигуряването, а от Държавният фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система – в едномесечен срок.

6) Избора на осигуряване, реда и начина за събиране и разпределение на увеличената осигурителна вноска за лицата по ал.1, и прехвърлянето на средствата в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система се уреждат с наредбата по чл. 179 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.”.
§ .... В чл. 70 се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 7:
“(7) За периодите, през които лицата са осигурявани в универсален пенсионен фонд, индивидуалният им коефициент се намалява на базата на съотношението между размерите на осигурителните вноски за универсален пенсионен фонд и за фонд "Пенсии" за трета категория труд за лицата, родени преди 1 януари 1960 .”
2. Създава се нова ал. 8:
“(8) Индивидуалният коефициент не се намалява за периодите, за които натупаните средства по индивидуалната партида на лицата в универсален пенсионен фонд са прехвърлени в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, с изключение на случаите, в които на лицето е отпусната допълнителна пожизнена пенсия за старост.”
3. Досегашните ал. 7, 8, 9 и 10 стават съответно ал. 9, 10, 11 и 12.
§ … В чл. 124, ал. 2 след думата “договор” се добавя “или съгласно чл. 4б”.
§ … В чл. 127, ал. 3, 6, 7 и 8 се отменят.
§ … В чл. 137 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 3 думите “една година” се заменят с “три месеца”.
2. Алинея 4 се изменя:“(4) За лицата неизбрали универсален пенсионен фонд по реда на ал. 3 се извършва
служебно разпределение в регистрираните универсални фондове по начин и ред, определени от Националната агенция за приходите и комисията.”.
Предложения за промени в Закона за държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система

§ ... В Закона за Държавният фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система се правят следните изменения и допълнения:
… Създава се нов чл. 11а:
“Чл. 11а. (1) Във фонда постъпват сумите от индивидуалните партиди в универсалните пенсионни фондове за лицата, които са избрали да се осигуряват за фонд “Пенсии” на държавното обществено осигуряване.
(2) В случай, че лицата по ал. 1 изберат отново да се осигуряват в универсален пенсионен фонд, получените средства по ал. 1 се прехвърлят в избрания универсален пенсионен фонд.
(3) При отпускане на пенсия по Дял I на Кодекса за социално осигуряване на лице, за което средствата са прехвърлени по реда на ал. 1, същите се прехвърлят във фонд “Пенсии” на държавното обществено осигуряване.
(4) Реда и начина за прехвърляне на средствата се уреждат с наредбата по чл. 179 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.”.
§ ... Законът влиза в сила от 1 януари 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2015 в 13:47

Все пак установиха, че не е нужно да се излагат съвсем.

28.01 2015 в 02:35

Нека Въпреки Всичко и Всички,не се срамуваме,че сме българи!Е-всеки народ заслужава съдбата си!Такива управляващи ние сме си Избрали....или не?!Нека всеки да направи нещо за себе си и тогава,всички Заедно ще вървим напред!Тези-малкото,които са останали в БГ хора можещи и знаещи-променете нещо за децата ни,за да не имигрират като нас!

25.01 2015 в 21:42

Ще чакате пенсия от спонсорите на синята шайка ама друг път те свикнаха 25 години само да лапат. Ние ще прибираме парите НОИ да дава пенсии.

24.01 2015 в 11:42

"Но ако не направят избор, ще бъдат разпределени в частен фонд, както досега.", браво и в КОЙ частен фонд и защо точно в него, частни фондове много, до едно време, после случая КТБ, това е политиката на червените боклуци.

24.01 2015 в 11:03

Абе ей, бандити нагли, няма всяка година да присвоявате личните ми пари, които съм поверил на избрана от мен частна фирма да бъдат инвестирани така, както управителния орган на фирмата реши, и където те трупат определени лихви, и да ме принуждавате писмено да ви уведомявам, че не желая да ги крадете ВИЕ и да занулявате доходността им, присвоявайки си лихвите, и ако обичате, да ги върнете там, откъдето сте ги придърпали, защото искам да си стоят там, където ги е инвестирала тази ЧАСТНА, повтарям за по-бавните, фирма, с която аз имам сключен договор за управление на моите пари от мое име от момента, в който парите ми влизат в нея... та, следите ли мисълта ми все още... Мотивирайте се, ако обичате, по силата на коя законова разпоредба ВИЕ - "ДЪРЖАВАТА" смятате, че имате право да се бъркате в моите частноправни договорни отношения с трето лице и насилствено да ги променяте в МОЙ УЩЪРБ И ВАШ КЕЛЕПИР в ТОЗИ МОМЕНТ, в който нашите частноправни отношения не противоречат на НИТО ЕДНА законова разпоредба? Народе????

24.01 2015 в 09:31

"ПАК РИВЕТЕ БЕ",на калпав народ всички са му виновни.
Ама заслужавате да си имате диктатор и да ви казва как да живеете,за да не плачете вечно.
Когато ви дават права ревете,за това никакви права,само сопа за вас!

23.01 2015 в 21:21

До 10. Напротив запознах се подробно със ситуацията понеже Пеевски мазно се усмихваше след като бързаха да я приемат пияни преди Коледа от герб и дпс въпреки предупрежденията от каолиционен партньор, които се оказаха разумни и добре, че добиха публичност, за да изменят приетото.

Според теб фактът, че са позволили на Прокопиев и Ковачки да боравят с парите от частни фондове не е ли реалният проблем, а не възможността подобни дружества да съществуват и да инвестират, давайки ти възможност да ги сменяш едно с друго което "право на избор" го има от 2000-та? Има доста надежни чуждестранни частни фондове. Тук проблемът е следният:

Част от тези частни фондове не разполагат с налични голeми суми тъй като са ги инвестирали и в един момент след медийна провокация и паника както ни доказаха, че могат със случаите около КТБ ще стане така, че много хора ще се сдухат и ще решат да пренасочат парите си в НОИ, където уж ще е по-сигурно, но там всичко се трупа накуп и държавата си тегли кредити вече за да запълва дупката, но овце бол и ще запълнят дупката временно. След като това стане, част от тези частни фондове, които само чакат повод да се оправдаят с друг ще започнат да изпитват затруднения тъй като не разполагат на момента с наличните суми и ще клозетнат врати. Схемата се нарича от икономистите КТБ2, защото е сходна и е със същата продуцентска къща, но се надявам, че РБ успяха да е смекчат. По принцип когато тези скромни спестявания от по 3-4-10 хиляди са ти в частен фонд можеш да си ги изтеглиш и да разполагаш с тях. Отидат ли в НОИ забравяш за това като пукнеш остават там т.е. то няма да ги има, но по-малко кредит ще тегли следващото правителство развивайки висока смъртност с нискокачествени храни, канцерогени, мръсен въздух както е и днес де..

Това с пенсионната реформа е много деликатна тема, защото трябва да се прави постепенно, а не ударно по волята на Пеевски за да могат да се подготвят дружествата - ето и едно добро решение цитирам

"Ако не вярват на частните фондове, нека да направим държавен пенсионен фонд, но капиталов, с лично спестяване. Нека дори да направим три държавни, да се конкурират с частните и да докажат, че са по-добри"

23.01 2015 в 20:20

"те се загрижили да конкурират частните фондове с личните спестявания на хората давайки им възможност да ги правят държавни.."
Абе Писанчев, ти в час ли си? Какви лични пари на хората в УПФ??? Това са 28% от вноските на родените след 1959 г, които държавата дава на едни "честни частници" да се упражняват по финансово инвестиране!

23.01 2015 в 19:16

Прасето ДП не дава мира на слугата си Горанов. Не остана какво да се гепи и първо за пенсиите се сетиха. Вместо да вземе първо да стабилизират икономиката и да спрат източването на милиарди по разнообразни схеми всяка година, те се загрижили да конкурират частните фондове с личните спестявания на хората давайки им възможност да ги правят държавни.. мани много алчна измет има в герб все за порции слугинаж.. изчакайте още няколко месеца за да видите как тази схема ще разклати частните фондове и ще срине валутния борд.

23.01 2015 в 19:15

Разума на реформаторите надделя над лобито в ГЕРБ .Другия път вместо с 23 трябва да са със 123 депутата.