Одобриха още две концесии за добив на подземни богатства

OFFNews 13 януари 2016 в 12:49 2660 0

Снимка БГНЕС

Правителството одобри на днешното си заседание предоставянето на две концесии за добив на подземни богатства, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Тайфун-БГ” ООД ще добива строителни материали – мергелни глини за строителна керамика, от находище „Александра” в община Търговище. Концесията се предоставя за срок от 20 години, като през този период концесионерът ще вложи 172 000 лв. в добива. Очакваните концесионни плащания ще надхвърлят 206 280 лева и ще постъпват по бюджета на община Търговище.

За срок от 35 години „Илинденски мрамор“ ООД ще добива скалнооблицовъчни материали – мрамори, от находище „Илинденци“, участък „Централен-1“, разположено в землището на с. Илинденци, община Струмяни. За този срок се очаква постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 2,4 млн. лв., като половината от тях ще бъдат превеждани на община Струмяни. За обезпечаване на производствената дейност дружеството предвижда да инвестира над 1,2 млн. лв.

В площ „Орлица“ на територията на община Кирково „Върба-Батанци“ АД ще търси и проучва възможностите за добив на метални полезни изкопаеми. Разрешението се предоставя за срок от три години, като за това време дружеството ще вложи минимум 527 000 лв. в търсещо-проучвателните дейности. Предвидените средства за опазване на околната среда и рекултивация са в размер на 25 500 лв.

„ПСТ Видин“ ЕООД е новият концесионер на находище „Ошане“, община Белоградчик, от което се добиват строителни материали – габродиабази. По искане на досегашния концесионер правителството одобри пълното прехвърляне на правата и задълженията по предоставена през 2004 г. концесия от „Видапътстрой“ АД на „ПСТ Видин“ ЕООД.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика