7 фирми получиха концесии за търсене и добив на подземни богатства

OFFNews 28 октомври 2015 в 14:46 3510 0

Правителството предостави концесии за добив на подземни богатства на две фирми, а на други пет – концесии за проучване на подземни богатства.

С решението на Министерския съвет правото да добива строителни материални в продължение на 35 години от находището „Чешмата“ крах хасковското село Въгларово получи фирма :Европът 2005“.

От концесионни плащания се очакват приходи в размер на над 3 831 450 лева, като половината ще отиват в община Хасково.

С 15 години се удължава концесионният договор за добив на въглища от находище „Пернишки въглищен басейн“. Концесионерът „Мини открит въгледобив“ ЕАД мотивира искането си за удължаване на срока на концесията с наличието на остатъчно геоложки запаси от въглища, които иначе ще останат в находището и след изтичане на договора. Очакваното концесионно плащане за целия срок на продължаването на договора е около 5,3 млн. лв.

Министерският съвет предостави концесии за проучване на природни богатства. „Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площта „Елхово”, разположена в землищата на села от общините Крумовград и Кирково. Срокът на разрешението е 3 години, като титулярът ще вложи минимум 97 950 долара в проучвателните дейности. Предвидени са и 3000 долара за опазване на околната среда.

За срок от три години „Ник Индъстри” ООД ще проучва неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, в площта „Индже”, разположена в землището на две села в общините Венец и Каолиново. Дружеството ще вложи над 45 хил. лв. в проучвателните дейности, а стройността на екодейностите е 4550 лв.

Строителни материали ще бъдат проучвани в срок от една година от три дружества. „Интерпром“ ЕООД ще разработва площите „Раяновци“ и „Пролазница”, разположени в землищата на едноименните села в община Белоградчик. Минималният очакван размер на инвестициите надхвърля 121 хил. лв., а средствата, вложени в опазване на околната среда – шест хиляди лева.

„Запрянови – 03“ ООД ще проучва строителни материали в площ „Чайкъра-2“, която се намира край. Дружеството ще вложи минимум 22 943 лева в проучвателните дейности, както и близо 2300 лв. в мероприятия по опазване на околната среда.

Минимум 31 500 лв. ще вложи „Мл-Консулт-2009“ ЕООД в проучването на строителни материали в площ „Феникс“, разположена в землището на гр. Искър, област Плевен. Дружеството е предвидило и 3150 лв. за екодейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови