Обрат: Спорните промени на ДПС в Закона за горите не минаха

Йорданка Веселинова 28 юли 2023 в 23:53 5695 0

Мустафа Карадайъ

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС

Спорните промени в Закона на горите на ДПС изненадващо не минаха. В подкрепа на поправката, позволяваща увеличаване на сечта в горите, гласуваха ДПС и ГЕРБ. Против промените бяха от ПП-ДБ, ИТН и "Възраждане".

Не беше приет и спорен текст, с който да се премахне изискването за удостоверение при собствен добив на дърва.

"Ще ни бият с камъни", заяви след гласуването лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна и покани депутатите да зимуват в Родопите.

На поредното среднощно заседание депутатите гласуваха на второ чете законопроекта, който бе приет в спешен порядък и на извънредно заседание на ресорната парламентарна комисия в сряда, след 22 ч.

Според предложението на ДПС всяко домакинство у нас ще може да получи дърва за огрев на преференциални цени от кмета на населеното място, в което живее. В момента количеството дърва на едно домакинство е до 10 пространствени куб.м. ДПС обаче предлага количеството да се увеличи това количество на 15 плътни куб. м (което е доста повече - 16,6 пространствени кубика широколистни дърва или 18,1 пространствени кубически метра иглолистни дърва).

Промените се правят на фона на предстоящите местни избори. Това е и ключовият момент, тъй като е публична тайна, че дървата за огрев се използват като механизъм за купуване на гласове.

Депутатите от ДПС категорично отричат  промените да се правят заради изборите и се аргументират със студеното време в Родопите, където хората масово се топлят на дърва. Подобна теза зае и депутатът от ПП-ДБ Михал Камбарев.

Илина Мутафчиева от "Зелено движение", част от ПП-ДБ, пък заяви, че през 2023 г. не може да се говори за дърва за огрев. По думите ѝ фокусът трябва да е върху въвеждането на понятие за енергийна бедност и промените в Закона за енергетиката.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ѝ се противопостави  и каза, че хората имат нужда от дърва за огрев за лично ползване. Той каза, че промяната от пространствена към плътна дървесина се прави, защото групата му се съобразява с природните особености в района на Смолян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика