НЗОК чака лекари за нови договори от днес, медици на протест отново

OFFNews 01 април 2016 в 07:43 2952 3

Новият договорен период на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва от днес. 

Институцията ще сключва индивидуални договори с изпълнителите на медицинска помощ, които отговарят на специалните и общи условия, с които НЗОК гарантира комплексното, достъпно и качествено обслужване на пациентите, съобщиха от Касата. Заявления за сключване на споразумения се приемат до края на април, на лекарите, които не подадат такива, действащите договори се прекратяват. 

За разлика от системата досега, тази година касата ще може да избира с кои от кандидатите да сключи договор и с кои не. Досега беше длъжна да уважи искането на всеки заявил, вече Надзорният съвет на НЗОК определя условията, на които трябва да отговарят изпълнителите на медицинска помощ.

Новите правила няма да предизвикат проблеми и хаос, категорични са от Касата. Абсолютно неверни са твърденията, че документите, които регламентират договорните отношения между НЗОК и изпълнителите на медицинска помощ, са противоречиви и допускат касата да избира цените, по които да работи, твърдят от НЗОК. 

Част от личните лекари се връщат към обичайния с график днес, протести ще има във Варна, Пловдив и Шумен, частично ще спират работа и джипита във Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Разград и Търговище.  

Нациолналният протест на лекарите пред Министерски съвет ще е на 6 април. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!