Болници спират да лекуват онкоболни - не покриват изискванията на Москов

OFFNews Последна промяна на 31 март 2016 в 17:38 3264 3

Част от болниците в страната ще спрат да лекуват онкоболни, защото не могат да отговорят на изискванията, поставени от здравния министър Петър Москов.

Това съобщиха лекари по време на дискусия за реформата в здравеопазването, организирана от омбудсмана Мая Манолова. 

Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев посочи, че изискванията не може да покрие дори болница като "Пирогов".

По думите му след като критериите влязат в сила, онкоболните ще могат да се лекуват само в 8 болници в страната. 

Новите цени и обеми медицински дейности, които бяха приети с анекс към Националния рамков договор за 2015 г., ще влязат в сила от 1 април. 

Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в системата ще настъпи нормативен хаос. 

Д-р Кацаров обясни, че в документа са заложени 2 изключващи се наредби, в които са посочени различни цени на клиничните пътеки. Така от утре Здравната каса ще има възможност да избира по кои цени да заплаща за извършените дейности. 

Омбудсманът Мая Манолова пък обяви, че проблемите в здравеопазването са в две посоки - от една страна, липса на диалог и еднолично налагане на нови правила и пълна нормативна бъркотия, от друга.

Като пример за нормативния хаос Манолова посочи и обнародваният в Държавен вестник Национален рамков договор. От текста на решението става ясно, че той се опира на две наредби, които взаимно си противоречат - цените, обемите, наименованията и номерата на клиничните пътеки в двете наредби са различни, посочи омбудсманът.

Реформа в здравеопазването напук на пациентите и на лекарите няма как да се случи, коментира Манолова. 

Ситуацията в здравеопазването допълнително се изостря и се влошава от протестите на общопрактикуващите лекари. Моето мнение като национален омбудсман е, че това са справедливи протести, допълни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.03 2016 в 20:18

То туй като Гоголевското 'оздравяват като мухи, господин ревизор'.

31.03 2016 в 18:55

"Спомняте си как изглеждаше тази болница отвън – като влязат хората, повече се разболяват, отколкото да им мине. А така има нещо съвременно, нещо добре направено. Като видят най-добрата техника, която имаме в момента, толкова готини министри, веднага им минава. С пожелание да сте живи и здрави"
Бойко Борисов

Помните ли? :D

31.03 2016 в 18:44

Не разбирам от нормативни бази, но това което чувам от обикновените, редови общопрактикуващи лекари, които по правило не са корумпирани, е че "риформата" създава голям хаос и министърът действа едновременно безсистемно и хаотично, но показвайки силна воля за отстояване на безсмислените си действия. Както разбирам, цялото лекарско съсловие се е обърнало срещу него, а това никога не е добър знак.
Точенето на болниците е предизвикано от съвсем други фактори. Болниците нямат пари да си плащат за лекарства, и примерно, една фармацефтична фирма праща човек да даде подкуп на директора, за да си получат парите. Знам го от юрист, който е много навътре в нещата и познава схемите. Реформата на Москов с пръстовия отпечатък е странна, след като случаите болница да отчита пациент който не е постъпвал там, са минимални, както беше обяснено и от председателя на лекарския съюз. Другаде, другаде е точенето, но министърът или не знае къде точно, или знае, но не иска да каже.Бедний ми, бедни Македонски!