NYTimes: Преди оградата по БГ границата бе за хората вътре, а сега - за тези отвън

OFFNews 06 април 2015 в 13:51 14324 3

"По-малко от две десетилетия след старателното премахване на масивна ограда по границата, чиято цел беше да запази хората вътре, българските власти също толкова старателно изграждат нова ограда по неравната турска граница, този път, за да държат хората отвън”, пише The New York Times в статия, посветена на изграждането на оградата по границата на България и Турция. 

Според изданието това се прави, защото Европа е силно обезпокоена от икономическите, социалните и политически последици, до които може да доведе наплива от имигранти.  

„Изправена пред вълна от бежанци от Близкия изток и Северна Африка и риска, че сред тях ще има джихадисти, готвещи терористични атаки, Европа укрепва защитата си на много фронтове, включително тази бивша комунистическа страна, която преди малко повече от четвърт век беше по-притеснена от излизането на собствените си граждани на свобода”, пише американското изданието.

The New York Times сравнява оградата на границата на България и Турция с тази между САЩ и Мексико - повече гранични полицаи, ново оборудване за наблюдение и първата над 30-километрова част от граничната ограда, завършена през септември. 

Повече от 200 000 бежанци са проникнали в Европа през миналата година, съобщава изданието. И тази бройка е само на онези имигранти, дошли по суша и море, не се включват тези, които са се промъкнали тайно. 

Общият брой на бежанците, които навлизат в Европа по морски път през 2014 г., е 170 000. Това са хора предимно от Близкия изток, Африка и Афганистан. Като през януари и февруари 2015 г. броят им се е увеличил с 42 % спрямо същите месеци 2014 г.

Антиимигрантските настроения във Великобритания, Франция, Унгария, Чешката република и на други места из целия континент нарастват. 

Според The New York Times по-голямата част от Европа мълчаливо се бори да се възстанови от финансовата криза през 2008 г. Високите разходи, които отиват за грижа за този наплив от имигранти, затрудняват това възстановяване "особено в страни като България, най-бедната държава в Европейския съюз".

Марк Пиерини - експерт, анализиращ външната политика на Турция и Близкия изток, споделя, че в момента в западната част на Турция, на границата с Гърция и България, най-вероятно има хиляди сирийски бежанци, които чакат повод, за да пресекат границата. 

Директорът на Центъра за бежанци в град Хармални твърди, че през април и май месец със сигурност се очаква прилив на бежанци. 

The New York Times припомня, че през 90-те години е премахната останалата от времето на Студената война оградата по южната българска граница – двойно заграждение с 500-метрово минно поле между тях, за да предотврати бягствата на граждани от комунистическите страни на Запад.

За демонтирането на оградата е отговарял тогавашният заместник-министър на вътрешните работи Николай Радулов.

Българското правителство ще започне да разширява стената, докато тя не покрие цялата граница, дълга повече от 160 км., пише изданието. Като една от причините за огромното желание тази стена да се завърши, е да се покаже на европейските лидери, че България заслужава да бъде приета в Шенген. 

И въпреки че българското правителство твърди, че стената ще бъде завършена през лятото, експерти по сигурността смятат, че това е невъзможно. А в същото време, бежанците ще продължат да си намират начини да преминават през границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews