"България трябва да получи помощ от ЕК за бежанците, защото пази ЕС"

OFFNews 30 март 2015 в 12:41 2647 1

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Румен Петков

Бежанският натиск срещу България ще се засилва, налице обаче е липса на способност за реакция от страна на държавата и безнаказаност.

Това коментира пред bTV зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

"Когато държавата допуска подобен тип действия и бездействия, няма как да не си задаваме сериозните въпроси - а какво би станало с наркотрафика, трафика на оръжие, какво би станало, ако терористи имат свободен достъп до България, а по този начин и до Европа. Примерът е потресаващ", обяви Петков.

Той добави, че това, което в момента трябва да направи правителството, е да завърши оградата на турската граница по най-бързия начин, макар, че тази мярка няма да реши генерално проблема, но ще го ограничи в пъти.

Румен Петков е категоричен, че България трябва да получи финансова помощ от страна на Европейската комисия за справяне с бежанския проблем. И това е резонно, защото страната ни практически охранява външната граница на Европейския съюз, обясни той.

"Ние охраняваме външната граница, ние охраняваме Европа. Това трябва да бъде споделена отговорност. Когато имаше голям бежански натиск от Либия към Италия, тогава европейската гранична полиция „Фронтекс” се ангажира с общи стъпки и действия. Аз не виждам какво е по-различно тук, за да не получим ние една осезателна помощ, в това число и финансова, от ЕК, за да гарантираме сигурността", смята зам.-председателят на АБВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови