Уволниха 8 гранични полицаи за чадър над трафик на бежанци

OFFNews 04 април 2015 в 19:35 6387 5

Снимка wikimedia

Граничен пункт "Капитан Петко войвода"

Уволнени са осем гранични полицаи от пункт „Капитан Петко войвода” при Свиленград, съобщава Нова телевизия.

Разследването е по сигнал на ДАНС за чадър над трафикант на бежанци.

Заповедите за уволнения и наказания са връчени в петък.

Междувременно министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова днес посети зоната за отговорност на Регионална дирекция „Гранична полиция” - Елхово.

По думите й миграционният натиск се засилва, нивата към момента са съпоставими с тези към септември.

По темата за продължаването на преградното съоръжение Бъчварова уточни, че в момента тече проектирането и в тази връзка е предвидената координационна среща с тримата областни управители на Хасково, Ямбол и Бургас – областите, на територията на които ще се реализира строителството.

Готово е споразумението за създаване на Тристранен контактен център между България, Турция и Гърция, съобщи Бъчварова. Тя каза, че по този въпрос вчера е провела разговор с турския вътрешен министър и изрази надежда в най-скоро време документът да бъде подписан.

Назначават 100 гранични полицаи

Румяна Бъчварова заяви, че в момента текат конкурси за назначаването на 100 гранични полицаи, които ще работят на зелена граница. Очаква се те да започнат да изпълняват служебните си задължения през ноември - след приключване на процедурите по назначаването им и задължителното обучение по европейските стандарти. 

Директорът на ГД ”Гранична полиция” Милен Пенев допълни, че са оптимизирани разчетите за охрана на границата и допълнителна ефективност ще се получи с окончателното завършване на интегралната система за наблюдение по външна граница, финансирана по проект от Фонд „Външни граници”.

Във финалния си етап системата ще обезпечи и свързаност на хеликоптерите, които онлайн да предават картина, включително в Координационния център в София.

Бъчварова коментира и темата с дължимите средства на хотелиери и граждани, които предоставят места за настаняване на командированите служители. Тя съобщи, че преди ден е направено първото плащане от дължимите 224 000 лв., с което изцяло се приключва разплащането за 2014 г. и в разсрочен режим издължаването ще продължи. Темата ще бъда дискутирана и на лична среща с хотелиерите.

Четирима са задържани по случая с ранения граничен полицай, съобщи ст.комисар Милен Пенев. Задържани са и осемте сирийски граждани, които са били нелегално превеждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови