Новите военни кораби може да поскъпнат с още 1 млрд. лв., купени са без боеприпаси

Георги А. Ангелов 03 юни 2021 в 17:30 3282 1

Снимка Георги А. Ангелов/OFFNews

Макет на новите кораби

Боеприпасите за двата нови кораба за военноморските сили ще струват между 400 млн. лева и 1 милиард лева. Договорът с немската компания Fr. Lürssen Werft GmbH&Co беше сключен в края на миналата година за 984 млн. лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен в корабостроителен завод МТГ „Делфин“ и корабите трябва да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година.

Служебният военен министър Георги Панайотов каза днес, че корабите са купени, но без боеприпаси, като му е било обяснено, че това е "нормален процес". Но мисля, че е важно да се знае, че предстои проект за купуване на боеприпаси за двата кораба, каза министърът и добави, че приблизителната цена на тези боекомплекти варира между 400-500 милиона и един милиард лева.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов коментира, че корабите са закупени на безпрецедентно ниска цена и няма проблем в последващите поръчки. Придобиването на боеприпаси ще върви паралелно в годините и ще се финансира от бюджета на министерството.

По закон военните разходи над 100 млн. лева трябва да минат през парламента, но според Ефтимов обаче може би само за първата поръчка ще трябва да се изготвя проект за инвестиционен разход.

"Не е задължително да придобиваме няколко боекомплекта, ще се съобразим с финансовите възможности. Можем да си позволим да бъдем гъвкави, но да осигурим достатъчно отбранителен потенциал", каза адмирал Ефтимов.

В проекта на Lürssen, вече има заложени оръжейни системи, които ще предопределят какви боеприпаси ще бъдат закупени. Към тях обаче има интерес и от други фирми.

"В договора има заложени вид оръжейни системи, на този етап се оглеждаме за боеприпаси, съвместими с предвидените оръжейни системи на кораба. Дали ще предпочетем други системи е в компетентността на ВМС", добави министър Панайотов.

Адмирал Ефтимов обаче даде да се разбере, че българската страна не е склонна на промени. "Всяка една промяна крие риск", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови