Новите ТЕЛК-ове ще оценяват работоспособност, а не инвалидност

OFFNews 28 януари 2016 в 15:57 8864 7

Снимка БГНЕС

Новите ТЕЛК-ове ще оценяват работоспособност, а не инвалидност. Това обясни социалният министър Ивайло Калфин.

Според готвените промени експертизата за трудоспособността вече ще се осъществява от две комисии – медицинска и социална.

Медицинската комисия ще наследи работата на ТЕЛК-овете и ще преценява вида на увреждането.

Социалната комисия пък ще има за цел да прецени от какви социални придобивки има нужда съответният човек и ако е в трудоспособна възраст, дали може да се върне на работа.

Самата логика на сегашните ТЕЛК и НЕЛК е грешна. Сега те дават преценка за намалена трудоспособност, включително за хора, които не са в трудоспособна възраст – деца и пенсионери. Освен това решението се дава в сравнение със 100% здрав човек, атлет, което трудно се получава в живота, коментира Калфин.

Той посочи и редица други проблеми на съществуващата в момента система, сред които тежката бюрокрация и липсата на контрол.

Сега много хора с увреждания не смеят да отидат на ТЕЛК, защото ги е страх да не останат без работа, каза министърът.

Идеята е с новата концепция това да се промени, като държавата помогне на този човек да се върне на пазара на труда. 

Социалната експертиза ще се изготвя от нова Комисия по експертиза за работоспособността. В нея ще участват лекар, представител на НОИ, специалист по трудова медицина и представители на Агенцията по социално подпомагане и на Агенцията по заетостта.

В експертизата ще бъде записана работоспособността на човека, противопоказните условия на труд в зависимост от увреждането му и необходимостта от профилактика и рехабилитация.

Ако човекът е работил преди експертизата, ще се решава дали той може да върши същата работа, или може да заема нова длъжност при същия работодател.

Ако човекът не може да продължи досегашната си работа или е безработен, ще бъдат обмислени възможности за преквалификация, като целта е човекът да влезе на пазара на труда.

Предстои обаче новите правила да бъдат обявени за обществено обсъждане и след това гласувани в парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!