Новият шеф на КЕВР: Ток ще има, надявам се да не поскъпва

OFFNwes 02 април 2015 в 15:21 3187 4

Ток ще имаме, бъдете сигурни, каза в кулоарите на парламента новоизбраният шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, след като се закле.

Той беше единствената кандидатура за шеф на енергийния регулатор и срещу него гласуваха само от "Атака" и БСП.

На въпрос дали ще се увеличава цената на тока, той отговори: "Мерките, които трябва да бъдат предприети, са мерки, които трябва да доведат до реформа в българската енергетика. Убеден съм, че гражданите не са виновните за тази дълбока криза в сектора".

По думите му това, което беше направено в последната година и половина, показа, че няма икономическа логика в намаляването на цената на електроенергията.

Той смята, че е важното обаче да се положат усилия цената да не расте до либерализирането на пазара.

"След либерализацията КЕВР ще престане административно да определя цените на тока, но ще поеме тези функции, които изпълняват регулаторите в другите европейски страни – мрежовите услуги – това са таксите за достъп и пренос, както и добавката, която се нарича „задължение към обществото", обясни още той.

Иван Иванов обяви, че не се притеснява от опити за политически натиск и мотивира това с факта, че винаги е заемал принципни позиции и е имал почтено поведение. 

Новият шеф на КЕВР обеща, че ще налага глоби на ЕРП-та за спиране на тока, които са достатъчно високи, за да дисциплинират ЕРП-тата и всички енергийни дружества, които нарушават общите изисквания.

Пое ангажимента още да направи преглед  на общите условия и лицензионните договори и там където е нужно те да бъдат разширени и променени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews