Нинова: Само 10 от 93 от язовирите, нуждаещи се от ремонт, са ремонтирани, и то незаконно

OFFNews 20 декември 2021 в 18:46 4781 0

Само 10 от 93 от язовирите, нуждаещи се от спешен ремонт, са ремонтирани. Според доклад на ДНСК и тези 10 са незаконно ремонтирани, заяви пред БНТ лидерът на БСП и вицепремиер по икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя коментира, че е "леко шокирана" от състоянията на язовирите и заяви, че отговаря за 494 язовира, от които над 300 чакат прехвърляне от общините на държавата, а на други над 1000 им е отказано такова.

Нинова заяви, че средствата за бъдещите ремонти, ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г.

"Трябва да направим така, че нито една къща, нито едно село да не е застрашено от наводнения."

По думите ѝ това не са важните язовири. Тя намекна, че парите за ремонти вероятно не са използвани целесъобразно. Тя обеща, че по тази тема ще се работи бързо и прозрачно.

Компенсациите заради пандемията ще продължат и през декември. Ще има и втора група мерки, свързани с цените на тока, заяви още тя.

В следващите дни ще продължат разговорите за размера на помощта за цените на тока и газа, допълни тя.  Нинова обясни, че работодателите днес са поискали 3/4 от разликата в увеличението да бъде дадена като помощ от държавата. Според нея обаче това ще са твърде големи компенсации.

Вицепремиерът бе категорична, че паралелно с мораториума трябва да има и компенсации за електроразпределителните дружества. 

По думите ѝ ако и доходите бъдат увеличени ще бъде дадено спокойствие за домакинствата през зимата.

След три месеца, когато изтича срокът на мораториума, трябва да има ясен план за това какви ще са нужните средносрочните и дългосрочните мерки, включително и законови промени, които да осигурят справедливото ценообразуване.

Нинова бе категорична, че ще има промени в състава на КЕВР, както и в промяна на алгоритъма на ценообразуването.

Тя заяви, че от БСП ще продължат да настояват за намаляване на ДДС върху електроенергията и газа.

Вицепремиерът съобщи, че днес е изпратила писма до КПКОНПИ и прокуратурата за казуса с ДКК. По думите ѝ към момента проверките си текат, но и работата върви. Тя заяви, че към момента е спряла само конкурсите.

Корнелия Нинова коментира, че все още не е взела решение дали ще въведе зелен сертификат в оглавеното от нея министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!