"Няма как да се потвърдят „мъртвите души“ в избирателните списъци"

Проблемът може да се реши с активна регистрация за вота, напомни Лиляна Павлова

Нели Чолашка 17 февруари 2015 в 12:33 2131 6

Лиляна Павлова

Има или няма "мъртви души" в избирателните списъци и дали те са 800 хил. няма как да се потвърди.

Това отговори министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в на въпрос на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт относно актуализацията на изборните списъци и изчистването им от така наречените "мъртви души" в тях.

По информация на Байрактаров "мъртвите души" в списъците са около 800 хил. души.

Съгласно Изборния кодекс избирателните списъци, с някои изключение на тези за местните избори, при които има принцип за уседналост, трябва да включват всички български граждани, които имат лична карта независимо дали живеят в България или по света, напомни Павлова.

Тя напомни също, че с промяна в Изборни кодекс това може да бъде променено. В проекта на най-новия Изборен кодекс, приет от предишния парламент, имаше текстове, предвиждащи активна регистрация за вота, но те отпаднаха при гласуването.

Няма нищо по безсмъртно от "мъртвите души" в избирателните списъци, коментира тогава Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда.

"51 са столетниците на възраст над 110 години, дали те са живи аз не мога да кажа, не можем да преценим, а служителите на ГРАО не могат да отпишат лицето без акт за смърт.

По официални данни 521 920 българи са регистрирани в чужбина. Вероятно тяхното число е много повече, защото регистрация е доброволна", докладва още Павлова.

Спокойно България може да се обяви в рекордите на Гинес като страна на столетниците, коментира Димитър Байрактаров. 

"Злоупотребява се и с пенсиите на умрели хора, много от кметствата и общините не си вършат работа. Трябва да се промени тази система на очерняне на личния картон, който се води с молив и кметът може във всеки един момент да ви превърне от мъж в жена", допълни депутатът от ПФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!