Quantcast

"Няма как да се потвърдят „мъртвите души“ в избирателните списъци"

Проблемът може да се реши с активна регистрация за вота, напомни Лиляна Павлова

Нели Чолашка Последна промяна на 17 февруари 2015 в 12:33 1474 6

Лиляна Павлова

Има или няма "мъртви души" в избирателните списъци и дали те са 800 хил. няма как да се потвърди.

Това отговори министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в на въпрос на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт относно актуализацията на изборните списъци и изчистването им от така наречените "мъртви души" в тях.

По информация на Байрактаров "мъртвите души" в списъците са около 800 хил. души.

Съгласно Изборния кодекс избирателните списъци, с някои изключение на тези за местните избори, при които има принцип за уседналост, трябва да включват всички български граждани, които имат лична карта независимо дали живеят в България или по света, напомни Павлова.

Тя напомни също, че с промяна в Изборни кодекс това може да бъде променено. В проекта на най-новия Изборен кодекс, приет от предишния парламент, имаше текстове, предвиждащи активна регистрация за вота, но те отпаднаха при гласуването.

Няма нищо по безсмъртно от "мъртвите души" в избирателните списъци, коментира тогава Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда.

"51 са столетниците на възраст над 110 години, дали те са живи аз не мога да кажа, не можем да преценим, а служителите на ГРАО не могат да отпишат лицето без акт за смърт.

По официални данни 521 920 българи са регистрирани в чужбина. Вероятно тяхното число е много повече, защото регистрация е доброволна", докладва още Павлова.

Спокойно България може да се обяви в рекордите на Гинес като страна на столетниците, коментира Димитър Байрактаров. 

"Злоупотребява се и с пенсиите на умрели хора, много от кметствата и общините не си вършат работа. Трябва да се промени тази система на очерняне на личния картон, който се води с молив и кметът може във всеки един момент да ви превърне от мъж в жена", допълни депутатът от ПФ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2015 в 15:10

Всички мъртви да вдигнат ръка...или по-добре не:)

17.02 2015 в 14:31

"И примерно всеки над 105 години служебно да бъде обявяван за мъртъв, ако не успее да покаже че е жив."

Е какво има да чакаме цели 105години!? Направо да ги обявяваме за "мъртвородени" пък те да ходят да доказват, че са живи.
:))))))

17.02 2015 в 14:30

И другия път пак гласувайте за ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ и не се чудете защо държавата върви към разпад.Защо Б.Б. защитава Писанчев и Лазаров, защо нищо не се променя, защо личните приятели на Борисов-Александър Сталийски и оная фръцла Сечкова са преватизирали тихомълком завод ,,Рубин" в Плевен - по-неясен и скандален начин. ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ ТИЯ ВЪПРОСИ?

17.02 2015 в 13:14

Защото така ти е удобно,
нали комунистическа СВИНьО!!

Защо вместо цял живот да си една "тиня",
не направи нещо за хората ?!

17.02 2015 в 13:03

Желание да има винаги ще може щом могат да си позволят да подслушват незаконно. От държавата с най-висока смъртност се превърнахме в държавата с най-многото столетници. До какво води желанието за купен вот. А да бяха само мъртвите души - над сто хиляди гласуваха с 9/9, а не бяха само глупаци към купения и корпоративен вот на герб. Да не споменавам, че повече от половината българи в чужбина се оказа, че симпатизират на ДПС :D

17.02 2015 в 12:50

Интересно, колко души над 100 години са гласували на миналите избори и в кои райони.
Иначе има начин да се разбере, например колко от тях взимат пенсии и да идат тези от НОИ да проверят на място.
И примерно всеки над 105 години служебно да бъде обявяван за мъртъв, ако не успее да покаже че е жив. :)