НФСБ предлага депутатите да не вземат заплата при необосновани отсъствия

OFFNews 25 февруари 2019 в 20:01 1974 1

Депутатите от НФСБ внесоха в деловодството на парламента днес предложение за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, с което предлагат народните представители да не получават заплата при необосновани отсъствия.

От НФСБ предлагат при неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител да се прави удръжка в размер на цялата му заплата и Народното събрание да не поема допълнителните му разходи. Според сега действащите разпоредби при неоправдано отсъствие на депутата се удържат две трети от месечното му възнаграждение.

Промяната засяга депутатите от БСП, които напуснаха парламента заради промените в Изборния кодекс. От БСП опитаха сами да се откажат от заплатите си, но се оказа, че според правилника не могат да го направят.

Според НФСБ този начин на определяне на възнагражденията е по-справедлив и депутатите ще получават заплата, единствено ако участват в пленарни заседания или при отсъствие по уважителни причини. 

НФСБ искат още, ако народен представител участва в по-малко от половината гласувания в едно пленарно заседание, да му се удържа една втора от дневното възнаграждение.

"Гласуването на законопроекти и проекти за решения е едно от основните задължения на народния представител, като по този начин той изразява позициите и защитава интересите на тези, които са го избрали. Ето защо, неизпълнението на това задължение следва да бъде скрепено със съответна финансова санкция", заявяват в мотивите си вносителите.

От НФСБ предлагат промяна, с която да се регламентира максималния брой процедури "по начина на водене" по точка от дневния ред за работа на НС, на които една парламентарна група има право.

"През последните години, а особено - през последните месеци от работата на Народното събрание, се наблюдава груба злоупотреба с тази процедура. Тя се използва за политически декларации, лични обяснения междуличностни нападки, но не и за да бъдат посочвани нарушения при воденето на заседанието", посочват от партията. С промяната според тях ще се дисциплинират както отделните народни представители, така и парламентарните групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!