Караянчева до Нинова: Няма не искам, депутатите ще получат заплати

Въпреки нарежданията на лидера си, 16 депутати от БСП са взели пътни, а 19 - дневни командировъчни

OFFNews 22 февруари 2019 в 10:56 2944 0

Неполучените лично заплати от народни представители се депонират, ако не е подадена банкова сметка, на която да се превеждат парите. 

Това ставя ясно от писмо, изпратено от председателя парламента Цвета Караянчева до лидера на БСП Корнелия Нинова. То е в отговор на вчерашното писмо от Нинова до Караянчева, че депутатите от левицата се отказват от всички възнаграждения за времето, в което не участват в работата на парламента. 

Пред журналисти Караянчева съобщи още, че въпреки нареждането на Нинова да не се получават пари от Народното събрание, 16 депутати от левицата са взели пътни, а 19 - дневни командировъчни. "Няма как да огранича това тяхно право, което им е дадено по правилник", допълни Караянчева. 

Тя потвърди думите на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че във вторник са обсъждани промени в правилника на Народното събрание във връзка с отсъствията на народни представители. "Разменихме такива мисли, но няма нищо конкретно от тяхна страна внесено в деловодството на НС", допълни тя.

Заради отсъствието на депутатите от БСП редовният петъчен парламентарен контрол бе отменен. Караянчева отрече това да е провал, тъй като предвидените устни въпроси са били трансформирани в писмени и или отложени, или отменени. "Над 100 въпроса има качени в сайта на Народното събрание", допълни тя.

В писмото на Цвета Караянчева, публикувано в профила й във фейсбук, се казва: 

Във връзка с Ваше писмо № АД 952-00-11 от 21.02.2019 г. Ви информирам следното: Право на всеки народен представител е да прецени дали да отчита разходи по чл. 10 от Финансовите правила по бюджета на Народното събрание – Приложение към Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС), да използва служебни автомобили или да ползва командировъчни средства при пътуване в чужбина. В случай, че такива разходи не се реализират и предявяват от народните представители, те съответно няма да бъдат изплащани.

Съгласно чл. 73 от Конституцията на Република България организацията и дейността на Народното събрание се осъществява въз основа на Конституцията и на правилник, приет от него. Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) може да бъде изменян не само по предложение на председателя на Народното събрание, а и по искане на народен представител. 

Удръжките от възнагражденията за неоправдани отсъствия са уредени изчерпателно в чл. 13 от Финансовите правила по бюджета на Народното събрание. Възнагражденията на народните представители са законово дължими и ще бъдат начислявани при спазване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание“, пише още председателят на парламента.

"Народните представители се осигуряват за всички осигурителни случаи и от начислените им възнаграждения се правят удръжки за осигурителни вноски по Кодекса за социално осигуряване, Закона за здравно осигуряване, за данък съгласно Закона за данъците върху доходите на физическите лица, за други удръжки, определени със закон, както и удръжките по чл. 13 ПОДНС. Начинът на получаване на възнагражденията - в брой или по банков път, както и разпореждането с тях е личен избор на всеки народен представител. Всеки народен представител може да заяви в писмена форма в дирекция "Парламентарен бюджет и финанси" , отдел "Заплати", начина на получаване на
възнаграждението по банков път и да посочи съответната банкова сметка.

В случай, че липсва заявление за получаване по банков път, възнаграждението се плаща в брой, в касата на Народното събрание. При неполучаването му същото се депонира, завършва писмото си Цвета Караянчева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови