Ненчев: Всички мъже и жени от 18 до 32 години автоматично в регистъра за мобилизация!

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2016 в 17:00 16033 17

Ненчев
Ненчев призна, че все още няма готови написани текстове за всеобщата мобилизация, която замислят в МО

Министерството на отбраната планира да направи регистър само на мъжете между 18 и 32 години, включването в него ще става автоматично, като данните ще се вземат от службите ГРАО, а обучение на включените няма да се прави. Това съобщи днес министърът на отбраната Николай Ненчев по повод готвени промени в Закона за резерва на въоръжените сили на република България, за които OFFNews писа вчера.

Според него това било нормална практика за всяка държава. "Няма да ги каним и да бъдат регистрирани, няма да имаме срещи с тях и да ги призоваваме за каквото и да било", посочи министърът.

Той обясни, че в случай на война или конкретно напрежение и при извършена мобилизация младежите ще бъдат обучени за период от 3 седмици. Имало и вариант по желание да се мине през военно обучение и в мирно време, след което с доброволеца ще бъде сключен договор и той ще бъде зачислен в резерва.

Към резерва също така ще бъдат зачислени и всички жени между 18 и 32 години, твърди "Дарик".

Правото на защита на Отечеството е изконно право на всеки български гражданин. В Конституцията на Република България, в чл. 59, е записано, че защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, заяви министърът.

След влизане в сила на професионалната армия у нас възможностите, свързани с подготовката на резерва силно се ограничиха. Промяната се свежда до извеждането на обучението на българските граждани за защита на суверенитета на страната в отделна глава в Закона за резерва на Въоръжените сили, обясни Ненчев.

За гражданите на възраст от 18 до 32 години, които ще се водят на отчет в Централното военно окръжие, няма никакви задължения, както по носенето на военна служба и обучението им, така и по самия военен отчет. Задължение обаче на всички български граждани при война и военно положение е да се явяват на военна подготовка, ако бъдат извикани или призовани. Актът за това задължение се утвърждава от Народното събрание с обявяването на частична или пълна мобилизация. Това води до необходимостта от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват при необходимост във военно време за военна подготовка за защита на отечеството, добави министърът.

Ненчев каза, че миналата година е имало кампания за популяризиране на военното обучение, която е преминала при много голям интерес. "Обучението е за няколко месеца и зависи от условията във военни университети.Трябва да обръщаме по-сериозно внимание на военната подготовка, както беше преди", смята министърът.

От 2012 г. насам запас под формата, позната от едно време, няма. Армията разполата с резерв от около 3000 души, сключили договор с Министерство на отбраната да са на постоянно разположение за определен период. Те могат да се използват какти при военни действия, така и при мащабни природни бедствия и промишлени аварии. Става въпрос основно за бивши военни, полицаи и доброволци, минали определено обучение.

В случай на война въоръжените сили могат да разчитат и запасни. Това са граждани на България, които са отбили военната си служба, минали са през курс за военна подготовка (да не се бърка с военното обучение в училищата), били са кадрови военни, работили са за организации, свързани с националната сигурност, или имат гражданска специалност, необходима за военните формирования – лекари, шофьори и компютърни специалисти, например. В този смисъл на мобилизация в случай на война и извънредно положение подлежат не само мъже, но и жени.

Третата група граждани, на които армията може да разчита в случая на война са именно неотслужилите и необучени мъже, който подлежат на военен отчет.

За да станат пълноценни резервисти обаче, включените в мобилизационния регистър трябва да бъдат обучени, да положат клетва и да получат военно звание. Преди това те трябва да минат през медицинска комисия, която да се произнесе за психическото и физическото им здраве. 

Сега пределната възраст за служба в доброволния резерв е 55 години за войниците (матросите) и сержантите, 55 години за старшините и 60 години за офицерските кандидати и офицерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2016 в 11:44

съжалявам че използвах думите военен и измисли в едно изречение.

25.02 2016 в 11:43

подобно нещо може да се измисли само от военен

24.02 2016 в 21:03

Кво крият??? За мен това е медийна димка. Освен това е "начин" за обезлюдяване на територията чрез терминал-2.

24.02 2016 в 20:07

Браво на министъра.

24.02 2016 в 18:52

Менчев ДГД. Ще има да взема, че и жените ще бъдат регистрирани за мобилизация. Този посаден райграс съвсем се е чалнал. За мъжете да това е нормално. А тези, които унищожиха срочната 2 годишна служба, защо още не са в затвора? Но да мобилизирате и жените това вече е пълна Менчева простотия. Тези жени деца нямат ли? А може би земеделския райграс ще им гледа децата след като ги мобилизира,а? Под този райграс явно нищо не вирее.

24.02 2016 в 18:32

И с кого ще се бие тази армийка от току-що наболи атакистчета, сдяли до вчера пред компа с видеоиграта? И най-вече защо? Няма проблем в 21век, който да не може да бъде решен без оръжие.

Ако пък толкоз искат да клатят въздуха, да връчат по един шинел на всички политици и да си ги викат при нужда да се правят на швейковци.

24.02 2016 в 18:30

Боооооже, Боже...... и ако стане война - ще бъдат мобилизирани на 3 седмично обучение...... Абе, пичове, за 3 седмици няма камък върху камък да останат, да ви еба и военните! И за 3 седмици ще ги обучиш да се бият срещу редовна армия, с модерно оборудване? А тя преди това ще седи на границата и ще чака да ги обучите и тогава ще влезе? Майко мила, добре, че сме в НАТО. Ако тези ще ни пазят - направо да закриваме и това е

24.02 2016 в 18:14

То към 60% от "мъжете" между 18-32 са цигани и турци,това ще е една примерна евроатлантическа армия с либерални еврогейски ценности ;)!!!!

24.02 2016 в 18:10

Тези мегаломански идеи отдавна са част от кредото на Коалиционен партньор на ГЕРБ-ПФ.
Глупости на търкалета."Младежи,които били готови да се бият за Родината си.....",ти нормален ли си???България,е член на НАТО.И граничи само с натовски държави,изключая Сърбия-кандидат-член на ЕС.С кого ще се "бият"нашите младежи!?С руснаците може би!?Или със северно-корейците!?
Третото Българско Царство има Армия,достойна за уважение.Кого ли не сме"били"....точно когото не ни се е изпречил на пътя.Въоръжени до зъби с най-модерното германско оръжие.
Много сорка,но наборната соц БНА си беше точно айран без киселото мляко.Швейкове в шаяци на 80%.Страшна носталгия цари у "казармените комлексари"по тази тема-какви чутовни воински герои са били в родната казарма.Смях и плач,точно като в театър "Сълза и сопол".Резервисти....простотии.
В 21в.,реалностите са корено различни.Кого ще обучавате?Как?С каква материална база,с каква логистика,с какви средства?И за какво най-вече?Ще ги облечете със шинелите на дядо ви,ще им дадете в ръцете дъртите"Карлашников"...да го разглобяват и сглобяват за време или да му тургат ножа!?
Ако Държавата има ресурс,да си стяга нормалната профи армия.
Може да е малка,но да е обучена,обурудвана,въоръжена по последен писък на модата.Това е истината.
"Да се биели за Родината си.....",с кого и къде,бе олигофрен!?
В Афганистан и Сирия ли!?

24.02 2016 в 18:09

Каква ирония на съдбата, как няма един около тиквоций велики - простака на републиката, който с безхаберието и некомпетентността си да не стана за резил и как няма един закон или инициатива на това ялово правителство приложими и полезни за обществото, след пръстовите отпечатъци ето и преброяване на дивите зайци, не става бе абдали, не стават така нещата, лека - полека в списъците ви ще останат са мангали и неграмотни идиоти подписващи се с палец и тези, които все още се колебаят, след подобни гениални приумици на калинките и колорадските бръмбари в политиката и властта и те ще хукнат към Терминал 2, жалка, крадлива и недъгава управленческа пасмина изпълзя като въшки начело на България, червени боклуци.