Министерство на отбраната ще започне кампания за набиране на резервисти

Юлиан Христов Последна промяна на 24 февруари 2016 в 12:21 5553 20

Министерство на отбраната ще започне кампания за набиране на резервисти

Снимка БГНЕС, архив

Министерството на отбраната има намерение да стартира кампания за набиране на резервисти на доброволен принцип. Пред журналисти военният министър Николай Ненчев коментира, че при подобна кампания миналата година са се отзовали много младежи. 

Във вторник стана ясно, че със законови промени министерството има намерение да заведе на отчет всички български граждани над 18-годишна възраст. След заседанието на правителството в сряда Ненчев коментира, че това не е свързано с мобилизация, въпреки че след това уточни, че тези хора ще бъдат привикани в условия на война.

"Касае се за зачисляване - правим един регистър на всички младежи. Това е съвсем нормално, във всяка една държава има такава практика. Просто ние ще вземем тези списъци от служба ГРАО и ще разполагаме с тях. Те са необходими в случай на война или възникване на напрежение. Ако се наложи да бъдат мобилизирани, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени", каза Ненчев.

Целта е военното министерство да знае с каква жива сила би разполагало за окомплектоване на военни формирования, ако това се наложи.

"Просто искаме да разполагаме със съответната информация колко от тези младежи, на каква възраст и в каква позиция са. Нищо повече. Няма да ги каним да бъдат регистрирани, няма да бъдат организирани срещи с тях, няма да ги призоваваме за каквото и да е. Просто това е необходимо за наша информация в случай, че, не дай си Боже, се случи нещо, в което ние сме отговорни по силата на Конституцията. Все пак Българската армия е отговорна за националната сигурност и териториалната цялост на страната", каза министърът.  

Промените в закона за резерва все още не са публикувани. По информация на OFFNews все още вървят съгласувателни процедури с парламентарните групи, докато текстовете придобият окончателен вид. Очаква се това да се случи в рамките на една седмица. 

В началото на 2015 година на Министерството на отбраната се наложи да опровергава, че в страната са връчвани повиквателни за мобилизация. Тогава от ведомството обясниха, че Централното военно окръжие е извършвало актуализация на списъците за окомплектоване. Това била и причината да са изпращани повиквателни заповеди до бивши военни.

Днес правителството взе решение да изпрати осем военни от военновъздушните сили на България, които ще подпомагат дейностите по охрана на въздушното пространство на Турция. В рамките на 6 месеца те ще оказват техническа помощ, наблюдение и контрол в операцията по охраната на турското небе. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2016 в 11:24

О горкото. То наистина иска да го мислим за мъж
Ивайло или каквото сте там - само да сте го докоснали с пръст. Нападате по-слабите от вас като типичен соросоид и като САЩ

25.02 2016 в 10:05

Ленче, като та избродират и спреш да подпръцкваш пристъпвайки ми се обади.
Казана дума - хвърлен камък. Българският мъж за такива работи пари не взема, въпреки че трябва!

25.02 2016 в 10:01

Аве пенделяк, къде точно прочете, "че това е била най-смисления етап от оживота ми"?!
Напиши къде да дойда "и да ти се представя", да не чакаш напразно.
Дейба копелето смотано дейба.

25.02 2016 в 00:45

Защо нападате така грубо гн Гояж? Аз усещам че пот привидно грубото му поведение се крие нежна чуствителна душа на поет, която не притежава суровото мъжество да отговори на такова просташко предизвикателство

Аз ще се бия вместо него в името на Русия и православието. Ленка е истинското ми име и живея в Люлин 4. Може да съм жена но ще съм много по-силен противник от гн Гояж. Ние от Атака винаги защищаваме слабите и безпомощните
Гн Гояж не се страхувайте, не плачете. Не сте сам

24.02 2016 в 23:42

Уятми Гояж или каквото си там, очаквам да се придставиш след като си толкива решителен. За разлика от теб, аз не крия името си. Ти си един страхливец, за който животът е да кълне по форумите. И аз съм бил войник, но за разлика от теб, не смятам, че това е била най-смисления етап от оживота ми. Не мога да уважавам патриоти на маса, за които най-голямото постижение е да напишат "България над всичко" на някой трафопост.

24.02 2016 в 16:20

Да, ама патриотарският дует Пееф-Дуган много се излага по друга линия. Все още се ослушва и не предлага да се изхвърли от езика срамната неславянска буква 'ъ' и да се замени както си му е реда с 'о'. Така най-после името на страната ще се изговаря православно правилно.

24.02 2016 в 15:55

Гн Пеевски засложава да дадем живота си за него защото защищава смело руските интереси у нас под величественото крило на православния сокол гн Доган. За другите сте прав

24.02 2016 в 15:52

Аз пък не разбрах за какво точно трябва да воювам.
За президента ли, или за тия в парламента? 2 - 3 милионабългари се изнесоха в мирно мнение, тука има милион и нещо дето пък въобще не се признават за българи, а на останалите им е все едно кой ще управлява, даже ловя бас, че повечето мислят че ако чужденци са на чело то живота ще е по добър.
Та за чия кауза да запасвам сабията и да премятам пушката през рамо? За Бойко, Пеевки, Плевнелиев? Ай сиктир! Ако стане война стягам раницата и ставам бежанец!

24.02 2016 в 15:47

Благодаря ви за колтурния отговор. Соросоидчета, вас демокрацията кога ще ви възпита на вежливос и диспицлина. Само казармата учи на такива неща
Вижте човек ходил в казарма и обичащ Русия като мен как хубаво и умно говори

24.02 2016 в 15:33

Еленке, оди си заший пу.ката като си решила да се хоцкаш на моя. Аз разпоретини и гювендии не обичам, но за теб ше направА изключение и ше ти врътна един хайдушки шиш. Така с отвращение и погнуса, само за бройка пред портите Господни. Като ме питат колко съм опраскал, да не се окаже, че сал една бройка не ми достига.
Дейба помията разпорена, дейба!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=188325