Министерство на отбраната ще започне кампания за набиране на резервисти

Юлиан Христов 24 февруари 2016 в 12:21 6167 20

Министерство на отбраната ще започне кампания за набиране на резервисти

Снимка БГНЕС, архив

Министерството на отбраната има намерение да стартира кампания за набиране на резервисти на доброволен принцип. Пред журналисти военният министър Николай Ненчев коментира, че при подобна кампания миналата година са се отзовали много младежи. 

Във вторник стана ясно, че със законови промени министерството има намерение да заведе на отчет всички български граждани над 18-годишна възраст. След заседанието на правителството в сряда Ненчев коментира, че това не е свързано с мобилизация, въпреки че след това уточни, че тези хора ще бъдат привикани в условия на война.

"Касае се за зачисляване - правим един регистър на всички младежи. Това е съвсем нормално, във всяка една държава има такава практика. Просто ние ще вземем тези списъци от служба ГРАО и ще разполагаме с тях. Те са необходими в случай на война или възникване на напрежение. Ако се наложи да бъдат мобилизирани, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени", каза Ненчев.

Целта е военното министерство да знае с каква жива сила би разполагало за окомплектоване на военни формирования, ако това се наложи.

"Просто искаме да разполагаме със съответната информация колко от тези младежи, на каква възраст и в каква позиция са. Нищо повече. Няма да ги каним да бъдат регистрирани, няма да бъдат организирани срещи с тях, няма да ги призоваваме за каквото и да е. Просто това е необходимо за наша информация в случай, че, не дай си Боже, се случи нещо, в което ние сме отговорни по силата на Конституцията. Все пак Българската армия е отговорна за националната сигурност и териториалната цялост на страната", каза министърът.  

Промените в закона за резерва все още не са публикувани. По информация на OFFNews все още вървят съгласувателни процедури с парламентарните групи, докато текстовете придобият окончателен вид. Очаква се това да се случи в рамките на една седмица. 

В началото на 2015 година на Министерството на отбраната се наложи да опровергава, че в страната са връчвани повиквателни за мобилизация. Тогава от ведомството обясниха, че Централното военно окръжие е извършвало актуализация на списъците за окомплектоване. Това била и причината да са изпращани повиквателни заповеди до бивши военни.

Днес правителството взе решение да изпрати осем военни от военновъздушните сили на България, които ще подпомагат дейностите по охрана на въздушното пространство на Турция. В рамките на 6 месеца те ще оказват техническа помощ, наблюдение и контрол в операцията по охраната на турското небе. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!