Нейнски: Армията ни е в лошо състояние, което контрастира с идеята да се защитим сами

Когато възникне проблем между агресивен Кремъл и Запада, България гледа да се сниши. У нас съществуват партии, които реализират интересите на Москва - казва Бойко Ноев

Ангел Марковски 16 февруари 2022 в 11:10 1073 0

„Аз проследих Консултативния съвет по национална сигурност, от който разбрах, че нашата армия е в лошо състояние, че нейното модернизиране не отговаря на предизвикателствата за сигурността в момента, но това рязко контрастира с идеята ни да се защитим сами“. Това каза външният министър на България в периода 1997 г.–2001 г. Надежда Нейнски пред бТВ.

Който говори с гордост за българския батальон в НАТО, нищо не разбира - коментира и бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред същата телевизия и допълни: "Не можем да предоставим един батальон, защото му липсват части, които са му необходими". С тези думи Ноев коментира очакването България да предложи бойна група на принципа на батальона с численост до 1000 души на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, която се провежда днес и утре в Брюксел с основна тема напрежението във и по границата на Украйна.

В момент, в който светът обсъжда кризата в Украйна - която е заплаха за сигурността в Европа, на Черноморския регион и за стабилността в НАТО - българският КСНС не е излезе с позиция и, най-важното, за рисковете от тази криза за българската национална сигурност, отбеляза Нейнски.

"Сигналите са много разнопосочни, както и, президентът Байдън каза в своето изказване, няма потвърждаване, че руските войски се изтеглят. Може да се счита, че правят маневри", допълни Нейнски. По думите ù все още има възможност за дипломация, "но в случай, че Русия нахлуе в Украйна, независимо дали ще бъде пълноценна, голяма акция и нахлуване в Украйна, или ще нахлуе само в Донбас и Луганск, ще последва много решителен отговор на съюзниците, като този отговор включва много неща, сред които тежки финансови санкции. Говори се за цял пакет от финансови санкции срещу Русия".

Според нея предложението на руската Дума към Путин да признае независимостта на Донецка и Луганска е удар върху Минските споразумения, "обезсмисля ги" и напомня случилото се в Крим.

Русия няма да може да проведе пълномащабна война срещу Украйна по финансови и други причини - смята бившият ни външен министър и прогнозира, че това ще създаде много голямо напрежение в самата Русия. Това щяло да бъде "много тежък удар и по авторитета на Путин, и в самата Русия".

"Засега България стои в общия поток, но стои колебливо", коментира Ноев позицията на страната ни за кризата в Украйна. „Традиционно, когато възникне проблем между агресивен Кремъл и Запада, България гледа да се сниши, да не бъде на предните линии на спора. За разлика от други държави, ние с основание сме нарочени за едни от най-близките бивши съратници на Кремъл и носим това тегло“, смята Ноев. Той допълни, че у нас все още липсва политическа воля и решителност по темите с Русия. „У нас не просто русофилството е фактор, а съществуват и политически партии, които пряко или косвено реализират интересите на Москва“, каза Ноев.

България е в едно изключително незавидно място на фона на най-високата смъртност, най-висока корупция. Докарали сме се до просешка тояга, каза Ноев. „Липсва политическа воля. Тя се изразява в три консултативни съвета по национална сигурност. Украйна ще отмине и отново ще забравим за всичко“, смята Бойко Ноев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови