Не е имало незаконни подслушвания през 2020 г., твърди Бюрото за контрол на СРС-тата

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2022 в 20:38 1180 0

През 2020 г. не е имало незаконни подслушвания, показва докладът на Бюрото за контрол на СРС-тата, който беше приет от парламентарната комисия за контрол на службите, предаде БНТ.

В доклада е описано, че исканията и разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства са намалели в сравнение с предишни години. Намалели са и отказите, но е отбелязано, че контролът е станал по-ефективен, а заявителите по-прецизни.

В отговор до адвокат Николай Хаджигенов през юни 2021 г. от Бюрото за контрол на СРС заявиха, че не е установено неправомерно прилагане на специални разузнавателни средства.

Над 5000 са случаите, когато съдът е разрешил използването на СРС. Част от отчета на службите премина при закрити врата, тъй като част от информацията в доклада е класифицирана.

Най-много заявления за СРС-та са подадени от Специализираната прокуратура за разследване на организирани престъпни групи и най-много са разрешения за прилагане от Специализираният наказателен съд.

"Приключва митът за незаконните подслушвания през 2020-а на всички протестиращи граждани, политици и журналисти", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Николай Радулов от Има такъв народ заяви, че наистина може да са били законни СРС-тата, "но те бяха разрешени в голямата си част специално за протестите от председателите на Специализираните съдилища".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови