Намаляват таксите за аеронавигационно обслужване

OFFNews 03 февруари 2016 в 13:23 1744 0

Правителството направи изменения на Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в България. С тях се утвърждава нова такса за аеронавигационно обслужване от 22,68 евро и нов лихвен процент за закъснели плащания в размер на 10,06% на годишна база.

До момента таксата за прелитане във въздушното пространство на страната беше 30,99 евро, а лихвеният процент за просрочено плащане – 10,30.

Таксите за аеронавигационно обслужване са разходно ориентирани и покриват необходимите средства за управление на въздушното движение и експлоатация на съоръженията. Те се определят в съответствие с документите на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO), Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Eвроконтрол) и Европейската комисия.

Намаляването на таксите произтича от значителното увеличаване през последните години на трафика над България и схемата за повишаване на ефективността, прилагана от Европейската комисия. Това утвърждава ДП „Ръководство на въздушното движение” (ДП РВД) като ключов и конкурентоспособен фактор в Югоизточна Европа за прилагане на инициативата Единно европейско небе, съобщиха от правителствената пресслужба.

Промените предвиждат и намаление на осреднената такса за аеронавигационно обслужване на летище София от 415,57 лева на 414,41 лева, което е следствие от предприетите мерки за оптимизиране на дейността на ДП РВД и на най-голямото летище в страната. Няма промяна в таксите на останалите международни летища в Бургас, Варна, Пловдив и Горна Оряховица.

Новият размер на таксите влиза в сила от 1 януари 2016 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови