Най-вероятно на вот 2 в 1 ще се гласува с една карта

OFFNews 20 септември 2021 в 09:26 946 0

На вота на 14 ноември най-вероятно ще се гласува само с една карта. Все още няма окончателно решение, но ЦИК се обединява около това мнение, заяви Росица Матева, говорител и зам.-председател на комисията. 

По думите й така ще се съкрати времето за гласуване при изборите „2 в 1“ и ще се предотврати объркване сред избирателите и членовете на Районните избирателни комисии. 

Водещи са президентските избори. Обсъждаме и варианта един човек да има възможност да избере и за двата вида избори ли да гласува, или само за единия. При това положение е възможно да се отвори страница с три бутона и избирателят да реши за единия, за другия или и за двата вида избори ще гласува. Възможно е и да му се визуализира бюлетината за президентските избори – има възможност да откаже да гласува за тях и да премине към бюлетината за парламентарните. Все още няма окончателно решение“, обясни Росица Матева.

Тя съобщи, че за изборите две в едно ще бъдат закупени още 1600 машини и 26 000 флаш памети на стойност 9,5 млн. лв. 

Допълнителните флаш памети са за евентуален втори тур на президентските избори, защото се установи, че няма да имаме време да извлечем данните от 14 ноември, за да ги параметризираме за втория тур. Преценихме, че е по-удачно да закупим втори пакет“, обясни говорителят на ЦИК.

Тя уточни, че комисията е решила в 2119 избирателни секционни комисии да има по две устройства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !