На първо четене: Разтоварват софийските съдилища от потребителски и застрахователни дела

OFFNews 20 юни 2018 в 13:49 1912 0

Напродните представители приеха на първо четене облекчаване на неравномерната натовареност в софийските съдилища. 

Това става с промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които предвиждат потребителските и застрахователните дела ще се гледат по адрес на пострадалия. В момента те се разглеждат по седалище на ответника застрахователи или големи компании, чиито седалища са в София.

Текстовете, които са внесени от депутата от БСП Крум Зарков и група народни представители, бяха приети без дебати със 110 гласа "за". Вносителите изтъкват, че целта на промените е да се осигури лесен, евтин и ефективен достъп до правосъдие на лицата, претърпели увреждане, когато те имат спорове със своя застраховател, с Гаранционния фонд или Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Зарков изтъкна, че дела, които нямат нищо общо със София, се концентрират в софийските съдилища. Той даде пример с катастрофа на "Петолъчката" между хора от Сливен, която се гледа в столицата. "Това води до пътуване не само на пострадалите лица, но и на експерти, свидетели и други участници в процеса, което води до забавяне и трудност", каза още Зарков.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови