МВР ще бъде преструктурирано, вътрешният министър очаква анализ до лятото

Юлиан Христов 23 февруари 2018 в 13:17 8913 1

МВР ще бъде преструктурирано, вътрешният министър очаква анализ до лятото

До лятото трябва да бъдат готови окончателните анализи за преструктуриране на МВР. Това стана ясно от отговор на министъра на вътрешните работи Валентин Радев на въпрос по време на парламентарния контрол в петък за подготвен функционален и структурен анализ на МВР.

Както OFFNews писа Министерството на вътрешните работи ще бъде подложено на радикална реформа до края на годината, като намеренията на правителството са до края на март да бъде изготвен функционален анализ на структурите в МВР като бъдат предложени решения за преформатиране на ведомството. В анализа на по-късен етап ще се включи и Световната банка.

Депутатът от БСП Красимир Янков отправи въпрос за това на какъв етап е анализът и дали предприетите след него мерки ще засегнат заплащането в системата.

От отговора на министъра стана ясно, че учени от УНСС работят по анализ, с който трябва да бъдат определени структурните и управленски проблеми, като целта е да се подобри моделът на управление на ведомството. От анализа "ще произтекат вътрешни структури, промени и повишаване на необходимостта от подобряване на управлението".

До 23 март от УНСС трябва да предоставят анализа.

"Чакаме и Световната банка и тя да ни помогне, след това ще има продължение до лятото и като огледаме цялата система внимателно, ще направим своето решение. Ние знаем и сега какво да направим, но не всичко. Ние ще вземем и експертизата на хората от системата и тогава ще кажем какво трябва да се промени там", коментира Радев.

На среща със синдикатите на 18 януари министърът е обяснил, че анализът ще бъде направен след одобрение от правителството. Пред синдикалистите той казал, че премиерът Бойко Борисов е дал съгласието си за анализ на МВР и правителството "този път ударило твърдо по масата".

Представеният анализ ще е основа за изработването на изцяло нов Закон за МВР, което е едно от трите основни искания на синдикатите. Освен искането за увеличението на заплатите, което беше одобрено от правителството, властта е склонила и на останалите две искания на синдикатите - промени в Закона за МВР и изготвянето на проект за изцяло нов закон.

Намеренията на синдикатите са той да влезе в сила от 1 януари 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови